Hírek

2004.12.01. 00:13

Nem szigorítják a belvárosi koldulást

Zsidai P.

A fővárosi közgyűlés múlt heti ülésén nem támogatta, hogy Budapest koldulást szigorító törvénymódosítást kezdeményezzen az Igazságügyi Minisztériumnál. Az erről szóló határozati javaslatot Szőke László, az MDF frakcióvezetője terjesztette elő. Szőkének már korábban is voltak kísérletei, hogy korlátozzák a fővárosi koldulást, de azokhoz sem tudta megkapni a szükséges támogatói szavazatokat.

A frakcióvezető a büntető törvénykönyv és a szabálysértési törvény módosítását akarta elérni. Indítványozta, hogy a Btk.-ba kerüljön be a bérkoldultatás tényállása. Továbbá az önkormányzatoknak jogot adott volna arra, hogy szabálysértéssé nyilváníthassák a koldulást. Akár egész területükön, akár annak egy részén, például a turisztikai célpontok környékén.

Szőke jogszabályi hiányosságokkal indokolta javaslatait. Szerinte nem elegendő, hogy jelenleg csak a gyermekkel koldulás, és az agresszív, zaklató koldulás büntethető. Számára az sem elfogadható, hogy ezeket külön jogszabályok tartalmazzák. Szőke szerint az önkormányzatokat azért kellene felhatalmazni, hogy szabálysértésnek minősíthessék a koldulást, mert az viszszatartó erőt jelentene. A frakcióvezető a pénzbüntetés kiszabását is alkalmazhatónak tartaná.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!