Hírek

2004.11.25. 00:57

Örkény ma is él a színpadon

Amikor Mácsai Pál és Bereményi Géza tervezte az Örkény-estet, harminc előadásra gondoltak. Mostanra túljutottak a háromszázadikon. Mi Örkény titka?

Konkoly Edit

[caption id="" align="alignleft" width="153"] „ A siker nem engem illet, hanem Örkény nagyszerű írásait, a közönség érti és szereti ezeket a szövegeket”
[/caption]– Gimnazista koromban ő volt az egyik élő klasszikus – kezdi Mácsai Pál (43) színész-rendező.  – Évekkel később rendeztem, így ismertem meg leveleit, önéletrajzi írásait. Eszembe jutott, hogy valamit lehetne kezdeni ezekkel a „privát” szövegekkel. Bereményivel elkészítettük a szövegkönyvet.

Mácsai Pál azt mondja, a siker nem őt illeti, hanem a nagyszerű szöveget. Akár vidéken, akár külföldön hangzik el magyarok előtt, a közönség érti, sőt, szereti.

– Most huszonöt éve halt meg Örkény – folytatja Mácsai Pál.  – Ez a negyedszázad távolság általában rosszat tesz egy életműnek. Hiszen nem elég régi, hogy klaszszikussá váljon, de nem annyira kortárs, hogy mainak érezzük. Örkény írásai azonban nemcsak érdekesek, hanem divatosak ma is.

A mi színházunk nem azért választotta őt névadónak, mert ma is játsszák. Hanem azért, mert biztos vagyok benne, hogy tíz, húsz, sőt ötven év múlva is játszani fogják. Nem a titkát kell megfejteni, hanem le kell venni a könyvespolcról, és olvasni kell.
Bereményi Géza (58) Örkényt a jelentős magyar írók közé sorolja: – Csak most tudjuk igazából, mennyire ismert bennünket. És azt a nyakatekert történelmet, amiben élni kényszerültünk és kényszerülünk.

Mácsai Pál

Budapest, 1961. március 31.

1984: színészdiploma

1990: rendezői diploma

1978-1993: Pinceszínház, Nemzeti Színház, Madách Színház

2004-től az Örkény Színház igazgatója

Díjak: Jászai Mari-díj (1991), Erzsébet-díj (1993), Greguss-díj (1995), Mensáros-díj (1996)

Jelenlegi szerepei: A mi erdőnk alján, A komédiaszínház, Az arab éjszaka

Rendezései (Örkény Színház): Jelenetek egy kivégzésből, A sárkány

Örkény István iskolát teremtett népszerű egyperces novelláival

Özv. Kovács Lőrinczné óbudai nyugdíjas az este rósejbnit sütött vacsorára. Alighogy az elsőt megette, gyomrához kapott és meghalt. A boncolásnál a rósejbnin kívül egy csokor hóvirágot, egy OTP-kölcsönnel vásárolt Kijev fényképezőgépet és a Rozsdatemető című regényt találták meg az idős asszony gyomrában. Az orvosok véleménye szerint ezek az oda nem való tárgyak is szerepet játszhattak Kovácsné szerencsétlen halálában. (Halált okozó rósejbni)

Élt: 1912–1979

1930-ban a budapesti piarista gimnáziumban érettségizett

1941-ben vegyészmérnöki diplomát kapott

1942-ben munkaszolgálatosként a doni frontra, majd hadifogságba került

1971-ben a Szépirodalmi Könyvkiadó megkezdte életműsorozatának kiadását (Időrendben) címmel.

Díjak: József Attila-díj (1955, 1967), Kossuth-díj (1973)

Művei: Tóték, Macskajáték, Rózsakiállítás, Egyperces novellák

Konkoly Edit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!