Hírek

2004.11.03. 06:41

Tovább élnek az ősi ellentétek

Több falut lezárva tartottak még tegnap is a hatóságok, rendőrök ezrei posztoltak az utak mentén Kína középső részén.

T. A.

Még a múlt héten robbantak ki a zavargások: heten meghaltak, negyvenketten megsebesültek. Vasárnapra már csitult az erőszak Henan tartományban, ahol a muszlim vallású hujok és az ország etnikai többségét alkotó hanok csaptak össze.

A térségben a hadiállapot idején érvényes jog alkalmazását vezették be. Az erőszak azt követően kezdődött, hogy három, gépkocsin utazó huj összevert egy 17 éves han fiút, aki autójával elállta az utat. Az összetűzés kiterjedt számos falura, több házat felgyújtottak.A résztvevők száma akár a tízezret is meghaladhatta, 18 személyt őrizetbe vettek. A sebesültek közül 19 már elhagyhatta a kórházat.

A huj kisebbség és a han többség a múltban is többször csatázott egymással. A huj népesség a 18. és 19. században hosszú ideig sikerrel állt ellen a Csing-dinasztia elnyomó hadjáratának. Az össznépesség kilencven százalékát alkotó hanok és a hujok közötti feszültség csak ritkán okoz ekkora összetűzéseket.

Korlátozzák a vallásszabadságot

Nemzetközi szervezetek felmérése szerint Kína korlátozza

a vallásszabadságot. A kormány, a kommunista párt nem akarja, hogy más hatalmi központ alakuljon ki. Tibeti buddhistákat többször is kínoztak, miután politikai tevékenységükért bebörtönözték őket. A tibetieknek megtiltották, hogy elismerjék a dalai láma fennhatóságát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!