Hírek

2004.12.13. 00:00

Döntés a miniszterelnök lemondási jogáról

L. J.

Az Alkotmánybíróság ma hozza nyilvánosságra határozatát arról, hogy milyen feltételekkel mondhat le a magyar miniszterelnök. Mint ismert, Medgyessy Péter korábbi kormányfő lemondása vitát váltott ki az alkotmányjogászok és a közéleti szereplők között.

A vita arról szólt: a bejelentés azonnal érvénybe lép-e, vagy csak 30 nap múlva. Mádl Ferenc köztársasági elnök akkor Bárán-dy Péter igazságügy-miniszterrel egyeztetett, és úgy döntött: a harmincnapos határidőt veszi figyelembe, addig nem ügyvezető, hanem teljes jogkörű a Medgyessy-kormány.

Sólyom László, az Alkotmánybíróság volt elnöke azt hangsúlyozta: a jogállási törvénynek a lemondási időre vonatkozó rendelkezése alkotmányellenes, de amíg hatályban van, alkalmazni kell. Bragyova András alkotmányjogász viszont úgy vélte: ha a pontatlan megfogalmazás miatt a jogszabály kétféleképpen is értelmezhető, akkor mindig az alkotmánnyal összhangban levőt kell előnyben részesíteni. Azaz nem kellett volna várni harminc napot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!