Hírek

2004.12.08. 00:00

Kockázatos a gázszállítás Ukrajnán át

Az ukrán elnök csak átmenetileg, a választási kampány idejére menti fel a kormányfőt. Az amerikai külügyminiszter cáfolja a Nyugat eavatkozását.

Csák E.

Kijevben tegnap a válság megoldásáról folytatott sikertelen megbeszélést Leonyid Kucsma ukrán elnök, Volodimir Litvin parlamenti elnök, valamint több párt parlamenti frakciója. Mivel sem Janukovics hivatalos leváltása, sem a kormány menesztése nem történt meg, az ellenzék sem járult hozzá az államhatalmi viszonyok átalakításához.

Polgárháborús helyzet pillanatnyilag nincs Ukrajnában, gazdasági szakértők azonban aggodalommal figyelik a fejleményeket. Úgy ítélik meg: energiabiztonsági veszélyt rejt az Európai Unió függése az orosz gázszállításoktól. Ráadásul a fogyasztás 40 százalékát kitevő szibériai, ázsiai földgáz 84 százaléka a politikailag bizonytalan Ukrajnán át érkezik.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) igazgatója, Claude Mandlit szerint a helyzet eddig „csak” aggasztó volt, most viszont már kockázatos. Magyarország is megsínylené, ha „bedugulna” a vezeték: az ország gázigénye 14-15 milliárd köbméter, a hazai kitermelés még a lakossági fogyasztást sem tudja fedezni. Gázüzemű erőművekből származik a villamos energa több mint egyharmada is. A Mol Rt. úgy nyilatkozott a Világgazdaságnak: egyelőre semmi jele annak, hogy szállítási zavaroktól kellene tartanunk.

Putyin állítását cáfolta a külügyminiszter

A Nyugatnak nincs szándéka befolyási övezetévé tenni Ukrajnát – hangsúlyozta az amerikai külügyminiszter. – Mi nem versenyzünk vagy harcolunk ezért a területért – mondta újságíróknak Colin Powell az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Szófiában tartott külügyminiszteri értekezletén. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azzal vádolta a Nyugatot, hogy igyekszik ráerőltetni a demokráciáról alkotott elképzelését a térség országaira.

Egyre többen pártolnak el Janukovicstól

Az orosz elnök beletörődik az elkerülhetetlenbe az ukrajnai válságban, amelyben ötéves kormányzása legérzékenyebb vereségét szenvedte el személyes baklövéseivel. A Vedo-mosztyi mellett több orosz lap is rámutat: az ukrán hatóságok leírták eddigi védencüket, a Kreml által is felkarolt Viktor Janukovicsot. Beleegyeztek, hogy a megismétlendő második fordulóban az ellenzéki Juscsenko szerezze meg az elnökséget, és most a poszt leértékeléséért küzdenek.

Újabb vásárlók jönnek

Miközben az európai gáztermelés csökken, egyre több orosz gázra tartanak igényt az ázsiai vevők, főleg Kína és Japán, s ez az árak jelentős emelkedéséhez vezethet.

Az EU földgázellátói (2003., milliárd m3)

Ország Összes termelés Ebből kivitel

Oroszország 608 186

Nagy-Britannia 108 nincs adat

Algéria 87 64

Norvégia 77 71

Hollandia 73 48

Forrás: IEA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!