Hírek

2004.12.21. 07:18

Lejárt az ingatlanok fénykora

Bán Károly

Jövőre is nagyobb hozammal kecsegtet szakértők szerint, ha pénzünket a tőzsdén próbáljuk meg fialtatni. Persze ennek a kockázata is nagyobb, mintha bankbetétünket hizlalnánk. A januárban az év végéig lekötött bankbetét 9,5 százalékot biztosan hoz a konyhára, a tőzsdén viszont akár 15-20 százalékot is nyerhetünk.

Bár az idei szárnyalás aligha ismétlődik meg. A BUX index 57 százalékkal nőtt. Aki az idén Mol-papírokba vagy OTP-be fektetett, egy év alatt megduplázta a pénzét, ha FHB-részvényeket vásárolt, megháromszorozta.
A Matáv-részvényekkel legfeljebb annyit lehetett nyerni, mintha pénzünket bankba tettük volna.

Persze a tőzsdén nem csak nyerni, veszíteni is lehet. Az idén például aki NABI értékpapírba fektetett, pénze kétharmadát elbukta, ha pedig Rábába vagy Pannonplastba, akkor befektetése egyötöde lett az enyészeté.
A befektetési alapok, az államkötvények és a kincstárjegyek kisebb hozamot ígérnek, de azt nagy biztonsággal.

Nagyjában-egészében jövőre is annyit hozhatnak, mint a bankbetétek, amelyek az év második felében már szerényebben fialnak majd, mint az év elején. Ha beigazolódik a jegybank elnökének előrejelzése, s a pénzromlás a tervezett szinten marad, akkor csökkenni fog
a jegybanki alapkamat, s vele együtt a bankbetétek kamata is.

Az ingatlanpiaci lanyhulás, amely jövőre is folytatódik, azt vetíti előre, hogy rövid távú megtakarításainkat nem érdemes ingatlanba fektetni. Az ingatlanok árának emelkedése ugyanis a várakozások szerint alatta marad a pénzromlásnak. 

Bankbetét - Érdemes válogatni a bankok ajánlatai között, hisz néhány millió forint elhelyezése esetén több tízezer forint is lehet a különbség pénzünk hozamában. A fixen lekötött éves betétek esetén sem nagyon számíthatunk 9,5 százaléknál nagyobb nyereségre. Rövid távon ez a legbiztonságosabb.

Tőzsdei befektetések - A nagy forgalmú, keresett papírok, mint amilyen a Mol vagy az OTP, a Matáv és a Richter, rövid távon, tehát egy év alatt is többet hozhatnak, mint a bankbetétek. 15–20 százalékos hozamot ígérnek. Mérlegeléssel ennél is többet lehet keresni.

Életbiztosítás - A dolog természetéből adódóan egy év alatt nem hoz semmit a konyhára. Minimum tízéves befektetésben gondolkodóknak ajánlott.

Földvásárlás - Bár akadnak szakértők, akik a most 400 ezer forintos hektárankénti (100x100 méter) földárak 35 százalékos emelkedését vetítik előre jövő nyárra, a piac tele van bizonytalansággal.

Ingatlan - Az ingatlanbefektetés ma már nem a régi. Igazából csak hosszú távra érdemes ebben gondolkodni. Több fantázia van a telekvásárlásban, ám inkább csak a városokban. Vidéken a telekárak sem ígérnek annyi jövedelmet, mint a teljesen biztonságos bankbetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!