Hírek

2005.01.28. 08:10

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

A hőmérséklet akár az eddig jósolt legmagasabb értékek duplájára nőhet. Ez derült ki a világ legnagyobb számítógépes előrejelző programjának első eredményeiből.

Tornai Szabolcs

Sokak szerint az éghajlatváltozás veszedelmesebb, mint bármiféle tömegpusztító fegyver.  Tony Blair  miniszterelnök tudományos főtanácsadója is ezt az álláspontot hangoztatja. Nem meglepő, hogy az eddigi legnagyobb éghajlati előrejelző programot az oxfordi egyetem kutatói indították el.
Bárki a világon részt vehet benne, csak le kell töltenie számítógépére az éghajlatot modellező programot az egyetem honlapjáról (www.climateprediction.net). Ez a módszer sokszorosan meghaladja a legjobb szuperszámítógépek teljesítményét. A modellező program a háttérben működik, és nem zavarja a tulajdonost. Néhány nap vagy hét múlva az eredmény önműködően eljut az oxfordi központba.
Eddig 95 ezer ember csatlakozott a rendszerhez 150 országból. Így például az USA-ból 24313-an, Angliából 22630-an, Franciaországból 4568-an, Ausztriából 791-en, Magyarországról pedig 1253-an. A részt vevők összesen négymillió évet modelleztek, és nyolcezer év számítógépes időt „adományoztak” a programnak. A napokban hozták nyilvánosságra az első összesített eredményeket. Ezek tanúsága szerint a 21. század derekára akár 11 fokkal is megemelkedhet az átlaghőmérséklet. Még akkor is, ha a szén-dioxid-kibocsátás jelentősen csökken. Ez az előrejelzés kétszerese az eddig jósolt legmagasabb értékeknek.
Az oxfordi kutatók a világ minden állampolgárát, iskoláját és intézményét arra buzdítják, számítógépeikkel segítsék a munkát. Nem titkolt céljuk a világ vezetőinek meggyőzése az ellenlépések halaszthatatlanságáról.

Ez derült ki a világ legnagyobb számítógépes előrejelző programjának első eredményeiből. Tornai Szabolcs -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!