Hírek

2005.02.04. 00:00

Nevetéssel könnyebben gyógyulnak

Szappanbuborék-fújó, trombita és piros orr. Ők ezekkel a kellékekkel gyógyítanak. Szülőt, nővért és kis beteget. „Civilben” színművészek, komoly szerepekben. Sokszor mégis ez a nehezebb feladat.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="117"] Doktor Bim Bamm rendelés közben
[/caption]– Síversenyre jöttél? És hol hagytad a léceidet? – kérdezi Doktor Baki a 12 éves, törött lábú fiútól. – Persze, az olimpián is indulok majd! – feleli kacagva a láthatóan felülvizsgálatra érkezett Albert Attila a Madarász Utcai Gyermekkórházban. De Doktor Baki már alig figyel rá. Doktor Bim Bammot kell kiszabadítania tollseprű varázspálcája segítségével a lengőajtó fogságából. A következő másodpercben már szappanbuborék-eső borítja a belgyógyászati várótermet. A gyerekek a szétpukkanó léggömböket, szüleik a nevetést próbálják viszszatartani. Pedig ez a műsor célja.

A bohócdoktorok a lelken keresztül gyógyítják a testet. Oldjuk a stresszt és olyan élettani folyamatokat indítunk el, amelyek segítik legyőzni a betegséget – mondja Doktor Hopplá, a Piros Orr Alapítvány művészeti vezetője. – Egyszer egy külső ingerekre nem reagáló kisfiút csalogattam ki a barlangjából egy bűvésztrükkel. Szeretném megismételni! – fűzi hozzá Greifenstein János. Az esténként Lear királyt alakító színművész huszonöt képzett művésszel járja hetente a kórházakat. Két-három órát töltenek el hét budapesti és három vidéki kórházban. Ehhez különleges felkészülés szükséges. – Van olyan gyakorlott színész, akit csak féléves előkészítés után engedünk a gyerekek közé. Speciális lélektani ismeretekre van szükség. A gyerekeknek ugyanis minden életkorban más mulatságos. Színházban fellépni talán egyszerűbb feladat – jegyzi meg hoszszas tépelődés után a Magyar vándor című film Ond vezére.

A Piros Orr doktorainak tiszteletdíját adományokból fedezik. A kórházak és a betegek nem fizetnek a nevetésterápiáért. A bolondos doktorok eltökélten hisznek abban, hogy néhány éven belül az ország valamennyi gyermekgyógyintézményében vizitelhetnek. Vagy ahogy ők mondják: „bevetésre indulhatnak”.

Csaknem húszéves a bohócdoktorrészleg

Az első kórházi „Bohócterápia-részleget” 1986-ban Michael Christensen New York-i bohóc hozta létre. Hasonló alapítványok több országban működnek. Nálunk 1996-ban alapították meg a Piros Orr Alapítványt. Az első években csak a budapesti I. számú Gyermekklinikán működött. Jelenleg hét budapesti és három vidéki – a győri, a pécsi és a miskolci – kórházban rendelnek a bohócdoktorok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!