Hírek

2005.02.12. 00:00

Pénzforgató: az OTP Privát Bank tanácsadó sorozata

BAMA

Szűcs Gábor, az OTP vezető tanácsadója

Tovább folytatódott az elmúlt hetekben megfigyelt jelentős hozamcsökkenés az állampapírpiacon. A hozamok 7-35 bázisponttal mérséklődtek előző heti szintjükhöz képest. A kedvező tendencia mögött (amely egy hosszabb futamidejű állampapír esetén árfolyam-emelkedést jelent) továbbra is a fejlődő piaci kockázati felárak csökkenése,
a kedvező régiós helyzet áll. A derűlátó környezetben a piac az év végéig további jelentős kamatcsökkentéseket vár. A kamatcsökkentések nagy része várhatóan az első fél évben következik majd be. Segítették a hozamok kedvező alakulását, hogy a vártnál kedvezőbben alakultak a makrogazdasági mutatók. A KSH tájékoztatása szerint a múlt évben a külkereskedelmi mérleg hiánya 976 milliárd forint volt, amely 76 milliárd forintos „javulás” 2003-hoz képest, és ez hozzájárulhat a folyó fizetési mérleg, azaz a külső egyensúly javulásához. Mind az elemzők, mind a Pénzügyminisztérium által a vártnál kedvezőbb lett a januári államháztartási adat. A 198,4 milliárd forintos hiány a belső egyensúly némi javulását vetíti előre.
A BUX 2,23%-os emelkedéssel fejezte be a hetet. A héten
a nyilvánosságra került vállalati gyorsjelentések tartották lázban a piacot. A Mol az eredményvárakozásokat 19%-kal meghaladó, 55,2 milliárd forintos negyedik negyedéves profitról számolt be. A negyedik negyedévben továbbra is a kedvező iparági környezet és a hatékonyság javítása érdekében tett fejlesztések segítették az eredménybővülést.
A Matáv és a BorsodChem utolsó negyedéves eredménye megfelelt a várakozásoknak.
A távközlési cég esetében a belföldi távközlési bevételek 13%-kal, míg a nemzetközi forgalom 23%-kal csökkent. Szintén a piaci várakozások feletti eredményről számolt be az Egis, köszönhetően többek között különösen az orosz és a FÁK-piacon bekövetkezett óriási növekedésnek. A legnagyobb érdeklődéssel várt jelentést, az OTP eredményét hétfőn hozza nyilvánosságra a pénzintézet vezetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!