Hírek

2005.03.05. 00:00

Gyóntatószékkel nyert

Aranyozott bronz emlékplakettel és egymillió forinttal jutalmazták az idei év legjobb belsőépítészét. A győztes a többi között egy gyóntatószékkel vívta ki a zsűri elismerését.

Tóth Tímea

[caption id="" align="alignleft" width="276"] A Mátyás-templom kápolnáját is az idei győztes újította fel
[/caption]– Gyermekkorom óta azt keresem, hogyan lehet az Istent és az embert együttesen szolgálni – sűrítette egy mondatba hivatása célját a 2004-es év belsőépítésze. Dragonits Márta a Mátyás- templom belső elemeinek kialakításáért kapta a Magyar Építész Kamara belsőépítészeti tagozatának elismerését. A zsűri 19 pályamű közül ítélte legjobbnak a munkáit: az altemplomi kápolna, a templomi könyvesbolt, a diszpécserpult, az újságárusító állvány, az új múzeumi tárlók és a felújított Schulek-féle gyóntatószék átalakítását.

– Izgalmas feladat egy templombelsőbe beavatkozni – magyarázza Finta József Kossuth-díjas építész, a zsűri elnöke. – Márta alázattal, ugyanakkor rendkívül modern látásmóddal oldotta meg a feladatot. A díjat hetedik alkalommal adták át. Idén a díjazott mellett két másik hölgy munkáját is elismerték. Jahoda Mayát a győri Szabadhegy köztemető ravatalozójának kialakításáért, Kerecsényi Zsuzsát pedig a Magyar Nemzeti Múzeum rekonstrukciójáért tüntették ki.

Dragonits Márta

Diplomák:

1973. Ybl Miklós Építőipari Főiskola

1980 Iparművészeti Főiskola belsőépítész szak

2001 Figyelő Építészeti Díj

Fontosabb munkái:

Spirál Autószalon, Ferihegy 2B ajándékbolt, 1993–1999 között 35 gyógyszertárat tervez Budapesten és vidéken egyaránt, a devecseri, verőcei római katolikus templom felújítása, a berencebaráti római katolikus kápolna felújítása, a kecskeméti Szent Család Plébánia kápolnájának felújítása.

Tóth Tímea -->

Ezek is érdekelhetik