Hírek

2005.06.01. 00:00

Palacsintázókat, kávézókat nyitnak újabban magyarok Spanyolországban

Lakások mellett kisebb éttermeket, kávézókat és palacsintázókat nyitnak magyarok Spanyolországban. Az ibériai ingatlanrohamban hazánkfiai az elmúlt években – más nemzetiségűekhez hasonlóan – először az itteni árakhoz képest sem drága lakásokat, üdülőket kezdték vásárolni.

V. G.

Mostanában azonban többen a vendéglátás felé fordultak. De általában nem tulajdonjogot, hanem bérleti jogot szereznek, mert ez sokkal olcsóbb, körülbelül feleannyiba kerül. Az egyik ingatlanfejlesztő és -forgalmazó cég, az Otthon Centrum Holiday évi 15 százalék körüli értéknövekedésről számol be spanyolországi forgalmában. Lakásokból egyébként nagy a kínálat az országban, bár – miként Magyarországon is – a kisebb, 40–60 négyzetméteresek a legkelendőbbek, ezekből pedig kevés van.

Spanyolországban egyébként – a némileg mérséklődő érdeklődés miatt – ma már 20 százalék önrész is elegendő lehet ingatlan vásárlásakor. A forgalom hullámzásának oka, hogy míg például az írek tízesével vásárolják fel a lakásokat, addig a németek az adószigorítás miatt jelentősen visszafogták spanyolországi beruházásaikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!