Hírek

2005.06.18. 00:00

Ellenzi a kormányoldal Orbán Viktor ötletét

Az MSZP nem ért egyet Orbán Viktor Fidesz-elnöknek a sajtóban megjelent azon felvetésével, hogy kétpártrendszerben képzelhető el az ország jövője.

BAMA

A szocialisták a magyar parlamenten belül a két párton túli többpártiság hívei. A különböző politikai ízlésirányok megjelenítése a demokrácia egyik alapelve és alapvető gyakorlata – közölte Hiller István elnök. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerint Magyarország politikai térképét nem képezné le megfelelően, ha csak két párt jutna be a törvényhozásba. Úgy véli: Orbán Viktor igazából egypártrendszert szeretne, még ha ezt most egyelőre magának sem vallja be. A Fidesz-elnök nyilatkozata „jól illik ahhoz a taktikához, melynek keretében az elmúlt években tudatosan szalámizták le és falták fel a jobboldal kisebb pártjait” – fogalmazott a politikus.

„A Magyar Demokrata Fórum elgondolkodtatónak tartja, hogy a magát a magyar jobboldal vezetőjének minősítő Orbán Viktor a szocialistákat kívánja úgy minősíteni, mint az egyetlen elfogadható politikai partnert. Egyszerű a képlet: egyenrangú barát, partner nem kell, ellenségnek pedig elég egy” – jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke.

Kolláth György alkotmányjogász meglátása szerint „alkotmányjogi szempontból teljesen semleges, hogy koalíciós vagy egypárti kormány van valahol hatalmon, ugyanúgy lehet hatékony mindkettő. Úgy véli: sokkal megnyugtatóbb, ha koalíciók kormányoznak.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!