Hírek

2005.06.25. 00:00

Féltik a gyógyszerárat

Továbbra is heves viták tárgya a patikusok körében a parlamenti elfogadás előtt álló gyógyszertörvény. Az érintettek szerint kárt és káoszt okozna a lakosságnak a nem támogatott gyógyszerek egységes árának megszüntetése.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Lapzártakor jött a gyorshír: Rácz Jenő egészségügyi miniszter visszavonta a patikák liberalizálására tett javaslatot. Tartani lehetett a csődtől.
[/caption]Az egységes gyógyszerárak mellett érveltek tegnapi rendkívüli nagygyűlésükön a patikusok. A gyógyszertárak közötti árversenyt engedélyező törvény heves bírálatok tárgya lett a több mint ezer megjelent patikus körében. Hávelné Szatmári Katalin, az Országos Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: az elmúlt hetekben erőteljes támadás indult a jól működő gyógyszer-rendszer ellen. A patikusok szerint kárt és káoszt okozna a lakosságnak a nem támogatott gyógyszerek egységes árának megszüntetése. A közforgalmú gyógyszertárakra épülő rendszer az elnök szerint megfelel az egészségpolitikai célkitűzéseknek, költséghatékony és konform az EU-normákkal is. Hávelné szerint az egységes ár olyan érték, ami részben a gyógyszertárak, de főként a betegek egyenlő esélyeit képviseli.

[caption id="" align="alignright" width="275"] Rácz Jenő szakminiszter Hávelné kamarai elnök társaságában
[/caption]A patikusok úgy látják, az eltérő ár leginkább a vidékiek számára jelentene drágább pirulákat, hiszen a gyógyszerforgalmazók és -kereskedők általában a patikák rendelése, a mennyiség után adnak kedvezményt. – Egy vidéki, kis forgalmú patikában nyilván nem fogy annyi gyógyszer, mint a főváros forgalmasabb helyein – mondta a kamaraelnök. Hozzátette: mindez azzal járhat, hogy sok vidéki gyógyszertár csődbe megy, így az adott területen élők nehezebben jutnának a medicinákhoz. Figyelmeztetett arra is: hosszú távon az ellátás drágulására is fel kell készülni. Arra is felhívta a figyelmet: a gyógyszer nem olyan termék, amit akcióra lehet megvásárolni és fel lehet halmozni.

– Nem tiltakozunk az ellen, hogy ha van egy olyan akció, amelynek során a termelő vagy a nagykereskedő csökkenteni tudja a gyógyszer árát, de akkor ez jelentsen a betegek számára is árcsökkentést – mondta lapunknak Hávelné. Azt szeretnénk, ha ezt olyan módszerrel  tudná megvalósítani a kormányzat, hogy ez az engedmény mindenki számára elérhető legyen – tette hozzá. Hávelné beszélt arról is, nem csak a patikusok, de sok beteg is az egységes ár mellett van. Bizonyítják ezt azok az aláírások, amiket a vidéki gyógyszerészek vittek magukkal a délutáni nagygyűlésre. Úgy tudja, százezres nagyságrendű az aláírók száma.

Politika sújtotta terület az egészségügy is

Rácz Jenő egészségügyi miniszter tegnap politika sújtotta területnek nevezte az egészségügyet. Az egészségügy igazságtalan, szegény, nem hatékony és kiskapukkal teli. Rossz struktúrája miatt finanszírozhatatlan – mondta egy szakmai tanácskozáson. Közölte: a 2002. évi költségvetésben tervezett 629 milliárd forint egészségügyi kiadást abban az évben 150 milliárd forinttal kellett megtoldani, és ez az összeg évenként több mint 300 milliárd forinttal nő. – Az azóta erre a területre érkezett mintegy 1000 milliárd forintos többlet ellenére az egészségügy megítélése nem javult – indokolta az átalakítás sürgető szükségét Rácz Jenő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!