Hírek

2005.07.28. 00:00

A fülünk fényképe kerül arc helyett az útlevélbe

A fülkagyló formájának biometrikus elemzése megbízhatóbbá teszi az emberek azonosítását, mint az arcképük. Így gondolják azok a brit tudósok, akik a New Scientist cikke szerint kísérleteket folytatnak ezen a területen.

Csák E.

„A fül nagyon stabil része az ember külsejének. Az arctól eltérően ugyanis nem változik meg a korral” – mondta Mark Nixon, a southhamptoni egyetem munkatársa. De mi van akkor, ha a haj eltakarja ezt a megbízható elemet? A tudósok szerint semmi: az infravörös felvételek ezt az akadályt könnyedén áthidalják. A brit kutatók eddig 63 fültípust  vizsgáltak, hogy elméletüket ellenőrizzék. Az eredmény 99,2 százalékos pontosságú, de tovább finomítják az azonosítási módszert. Erre van esély, mert még rengeteg fülformát nem vettek nyilvántartásba. A fület korábban is vizsgálták mint azonosításra alkalmas testrészt, de a felismerés módszere olyan volt, mint az arc esetében, amikor az orr, a szem, a száj elhelyezkedését, illetve formáját nézték. Az új módszerben az egységben kezelt testrészt kódolják. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!