Hírek

2005.07.26. 00:00

A horvát ingatlan lett a sláger

A magyar „tenger” mentén pang a piac, külföldi ingatlant viszont egyre több honfitársunk vesz. A pálmát Spanyolország és Florida viszi el. Mostanában Törökország és Horvátország a legnépszerűbb.

Szilágyi Etelka

[caption id="" align="alignleft" width="140"] Floridában öt év alatt megduplázódtak az árak. De évi 20-30 százalékos emelkedés több országban is várható.
[/caption]Közel tíz esztendeje nyitott a devizatörvény szabad utat a magyar állampolgárok külföldi ingatlanszerzése előtt. Az első néhány évben a hazai érdeklődők elsősorban befektetési céllal kerestek az egyesült államokbeli Floridában, a spanyol vagy francia tengerparton házat, apartmant. Bár az árak valamivel magasabbak az itthoninál, a kockázat megérte: a kinti kedvező hitelkonstrukciók és a bérbeadhatóság miatt néhány év alatt többnyire megtérül a befektetett tőke. A gyakorlat a tisztán pénzügyi befektetéskor nagyon is egyszerű: a vevő a rajzasztalról kiválasztja a lakást, általában 30 százalékkal leelőlegezi, majd másfél-két év múlva – a lakóépület átadása előtt – kiszáll a projektből. Ekkor az évi 20 százalékos értéknövekedés folytán a 30 százalék befizetése közel a dupláját éri (a hozam persze függ az ingatlan helyszínétől, méretétől, minőségétől).

A hazai érdeklődés főleg Spanyolország és a közeli Horvátország iránt élénkült meg az utóbbi időben. Vasenszky István, a Sentosa Kft. ügyvezetője elmondta: a magyarok többsége olyan külföldi ingatlant keres, amely amellett, hogy évente biztosítja a család nyaralását, a hasznosítás révén profitot is termel. Idén a spanyol ingatlanpiacon, ahol a beépíthető területek fogyásával a korábbi, nagy tengerparti ingatlanbefektetési lendülete kissé lanyhult, emelkedtek az árak. Ezért számos vevő inkább Horvátországot vagy a török tengerpartot választja. Bár sokak számára még mindig nagyon csábító a spanyol pénzintézettől 20-25 éves futamidőre felvehető hitel. Mértéke az ingatlan árának 80 százaléka is lehet, s éves kamata jelenleg 3,5–3,75 százalék. A mediterrán országban Costa Daurada, Costa Brava, valamint Costa del Sol területén egyaránt bő a kínálat új építésű, 80–100 négyzetméteres, nívós, úszómedencés lakóparki lakásokból: áruk 50–55 millió forint körül „állt be”.

Horvátország tengerparti részein, amelyek a magyarok nyaralási és ingatlanvásárlási helyszínei között jelenleg vezetik a listát, az utóbbi időben a korlátozott számú, jó színvonalú lakások hiánya, valamint az új építési engedélyek kiadásának korlátozása miatt keresleti piac alakult ki. Ez kissé felvitte az árakat, ám a cég Krk szigetén, Sibenik és Trogir körzetében – ennek ellenére – már 320–360 ezer forint/négyzetméteráron tud új építésű apartmanokat ajánlani. A luxusminőségű, új tengerparti lakások négyzetméteréért ennél többet: átlag 440–540 ezer forintot kell letenni készpénzben, mert hitellehetőség itt nincs. Bár számos olcsóbb, eladó használt lakás is van a piacon, ezek többnyire rendezetlen tulajdonviszonya miatt Vasenszky inkább újat javasol vásárolni. Ez utóbbi a folyamatosan emelkedő árak miatt befektetési szempontból jóval előnyösebb. Egyébként egyik országban sem korlátozzák a külföldiek ingatlanszerzését, csupán Horvátországban szigorúbb mint máshol. Itt a belügyi és külügyi tárca engedélye is kell a tulajdonszerzéshez. S az ingatlanszakemberek azt is elmondták: egyik államban sem lehet háborús károk vagy ember okozta robbanás elleni ingatlanbiztosítást kötni. A biztosítások rendszere hasonló az itthonihoz.

A törökországi Alanya és környékének tengerpartja olcsósága és kellemes klímája miatt a magyar nyaralók körében is egyre kedveltebb. Így a visszajáró családok közül már többen vásároltak itt ingatlant. A napokban történt terrorakciók, Endrédy Károly, a Dr. Stange International (DSI) ügyvezetője szerint egy-két hónapra biztosan elbizonytalanítják a vásárolni szándékozókat. De úgy látja: őszre helyreáll az ingatlanpiac, mint ahogy a New York-i támadás után is így történt. Itt ugyan külföldi nem kap banki hitelt ingatlan vásárlásához, de ezt kompenzálja az alacsony, gyakran a hazai töredékét kitevő ár, valamint az ingatlanok elenyésző havi fenntartási költsége. Példa rá, hogy a török Riviérán egy 80–100 négyzetméteres, teraszos, nagy kertes villához már 22–25 millió forintos áron, strandközeli lakáshoz pedig 8–12 millió forint között hozzá lehet jutni.

Arra, hogy összességében 1996 óta hány honfitársunk vásárolt külföldön igatlant, nincsenek pontos adatok. A vásárlás tényét ugyanis sehol sem kell bejelenteni, így csak a külföldi ingatlant közvetítő cégekre lehet hagyatkozni. Az általunk megkérdezettek összességében 2000–2500-re becsülik a közel kilenc év alatt megkötött adásvételi ügyletek számát. Ennek körülbelül fele spanyolországi és floridai ingatlanra született. Törökországban másfél év alatt 15 család vásárolt tengerparti apartmant, kisebb házat, míg Horvátországban közel ötven.

Hamarosan duplájára nőnek az árak Bulgáriában

Tavalytól Bulgáriával és Romániával bővült a kedvező befektetést kínáló határon túli területek palettája. A szakemberek szerint néhány éven belül mindkét országban megduplázódhat az ingatlanok ára. Bulgáriában az elmúlt év közepéig egy év alatt 40 százalékkal nőttek a lakásárak, és ez a tendencia – az Otthon Centrum Holiday adatai szerint - évi 20–30 százalékos áremelkedéssel folytatódik. A Fekete-tenger Napospart részén épülő új apartmanokba, ahol a négyzetméterár 290–320 ezer forint körül mozog, érdemes befektetni. Az említett árnövekedés mellett napi akár 10–12 ezer forintos haszonra lehet szert tenni a bérleti díjból. A szintén uniós belépés előtt álló Romániában főleg üres területeket ajánlott vásárolni. A Mitropa US. cég kínálatában számos erdélyi összközműves telek található: ezek 2000–3600 forint/négyzetméteres ára néhány éven belül akár 7–8 ezerre is felmehet.

Költségek a törököknél (forintban)

- Ingatlanadó (vagyonadó lakás esetén): a vételár 0,01 százaléka évente

- Szemétszállítás: évi 3000

- Villanyátírás: 25 000

- 1 kW villamos energia: 27,50 (alapdíj nincs)

- Vízátírás: 15 500

- 1 m3 víz: 77

- Havi vízalapdíj: 225

- Telefonátírás: 2000

- Egy egység: 10

- Havi alapdíj: 2000

Forrás: DSI

Bulgáriában az elmúlt év közepéig egy év alatt 40 százalékkal nőttek a lakásárak, és ez a tendencia – az Otthon Centrum Holiday adatai szerint -- évi 20–30 százalékos áremelkedéssel folytatódik. A Fekete-tenger Napospart részén épülő új apartmanokba, ahol a négyzetméterár 290–320 ezer forint körül mozog, érdemes befektetni.

Az említett árnövekedés mellett napi akár 10–12 ezer forintos haszonra lehet szert tenni a bérleti díjból. A szintén uniós belépés előtt álló Romániában főleg üres területeket ajánlott vásárolni. A Mitropa US. cég kínálatában számos erdélyi összközműves telek található: ezek 2000–3600 forint/négyzetméteres ára néhány éven belül akár 7–8 ezerre is felmehet. Költségek a törököknél (forintban) - Ingatlanadó (vagyonadó lakás esetén): a vételár 0,01 százaléka évente

- Szemétszállítás: évi 3000

- Villanyátírás: 25 000

- 1 kW villamos energia: 27,50 (alapdíj nincs)

- Vízátírás: 15 500

- 1 m3 víz: 77

- Havi vízalapdíj: 225

- Telefonátírás: 2000

- Egy egység: 10

- Havi alapdíj: 2000

Forrás: DSI Floridában öt év alatt megduplázódtak az árak. De évi 20-30 százalékos emelkedés több országban is várható. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!