Hírek

2005.07.16. 06:46

A Juve legyőzte a Madridot

Patrick Vieira nem vesztegette az időt. Csütörtökön állapodott meg a Juventusszal Londonban, tegnap pedig már Torinóban ,,mutatkozott be” a sajtó képviselőinek a ,,zebrák” főhadiszállásán.

Dénes Tamás

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Patrick Vieira diadallal búcsúzott el az Arsenaltól, az FA-kupa döntőjében az ő tizenegyesével nyert a gárda, és csapatkapitányként foghatta a trófeát
[/caption]A 29 éves, szenegáli születésű világ- és Európa-bajnok már az orvosi vizsgálaton is túlesett – nagy meglepetés lett volna, ha találnak valami, a szerződtetését kizáró sérülést. Kisebb meglepetést okozott viszont, amit mondott: „A Juve fantasztikus állomása pályafutásomnak. Nagyon boldog és büszke vagyok. Nagy kihívás, hogy a Milan és az Arsenal után egy újabb világhírű klub tagja lehetek. Kilenc év után elhagyni egy olyan helyet, ahol sikerekben volt részed, ahol te is szerettél lenni, s ahol megbecsültek – nos, ez nehéz döntést igényel. Én meghoztam, s ezzel lezárult egy szép szakasza az életemnek. Mától pedig egy új kezdődik.”

Sokak szerint – magam is osztom ezt a nézetet – elsősorban két tényezővel magyarázható, hogy a Juventusnak sikerült az, ami például tavaly, még nagyobb erőfeszítései ellenére, a Real Madridnak nem. Az egyik, hogy a 30. születésnapjához közeledő Vieira az Arsenaltól – figyelembe véve a londoni klub hagyományait – biztosan nem kapott volna hosszú távra szóló szerződést. A másik pedig az edző személye. Vieira nagyon kötődött Arsene Wengerhez, neki kulcskérdés, ki a „főnök”. Fabio Capello személye – akivel 1995–96-ban már dolgozott együtt az akkor még pályafutása elején járó középpályás – szintén garancia a neki megfelelő szakmai munkára.

Capello maga is nagyon elégedett a történtekkel, kiemelte Vieira emberi és sportolói nagyságát egyaránt. Hozzá kell tenni: a Juventusnál nagyon sokra tartják, mi több, büszkén hangoztatják, hogy Vieirát a Real Madrid orra elől sikerült elhalászniuk, másképpen: a játékos a két világhírű klub közül a Juvét választotta. Tulajdonképpen az olasz bajnokcsapat rövid időn belül kétszer is legyőzte ilyen tekintetben a Realt: egyszer, amikor a brazil Émerson az AS Romából a Juvéba ment, másodszor pedig most. Húzzuk alá még egyszer: Capellónak mindkét ügyben kulcsszerepe volt.

Természetesen az Arsenalnál megindult a munka: pótolni kell Vieirát. Wenger már tavaly azért szerezte meg a Marseille-től Flaminit, hogy kinevelje a csapatkapitány utódát, s nagyon jól teljesített a poszton a legutóbbi idényben a fiatal katalán, „Cesc” Fabregas is. Az Arsenal ráadásul már tapogatózott a Newcastle-nél Jermaine Jenas megszerzése ügyében, igaz, Graeme Souness, a „szarkák” klubmenedzsere egyelőre a fiatal játékost húszmillió fontra tartja, azaz többet kér érte, mint amennyiért Vieira elment. Souness legfeljebb akkor lenne hajlandó csökkenteni az árat, ha megkapná még Sol Campbellt is. Megoldást jelenthet még a lyoni Diarra, és nem mondtak még le a Sevilla braziljáról, a Barcelonát is érdeklő Baptistáról sem.

A Chelsea háza táján a katalán Xavi nevét emlegetik, a középpályás nemrégiben találkozott José Mourinhóval, de állítása szerint csak „beszélgettek a régi szép időkről”. A Liverpoolból elkívánkozik Jerzy Dudek, a BL-döntő hőse, aki a jelek szerint csak másodhegedűs lehet Reina mögött. A horvát Igor Biscan viszont már meg is egyezett a görög Panathinaikosszal. Az Inter állítólag 12 millió eurót is adna Vincent Kompanyért, az Anderlecht fiatal, válogatott védőjéért. Luca Toni, aki az előző idényben a Serie A egyik legjobb góllövője volt, a Palermóból a Fiorentinához ment. A Konföderációs Kupán feltűnt mexikói Jared Borgetti a pénzt választotta: évi kétmillió eurót keres majd a szaúdi al-Ittihadnál. Csattanóként egy nehezen hihető hír: a Manchester United kinézte magának Michael Ballackot.

Bombaerős lesz a Juve a következő szezonban

A Juventusnál bombaerős kerettel készülnek az új idényre, ráadásul Luciano Moggi sportigazgató nem zárta ki még újabb sztárjátékos érkezését sem (Antonio Cassano). Mindenesetre a Buffon – Zebina, Cannavaro, Thuram, Zambrotta – Camoranesi, Vieira, Émerson, Nedved – Ibrahimovics, Del Piero tizenegy sokat ígér, de fordíthatjuk úgy is a mondatot, hogy sokat jelent, hogy Kovac, Mutu, Trezeguet egyelőre csak tartalék lehet a torinóiaknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!