Hírek

2005.07.09. 00:00

A Kerepesi temetőben idézi meg Bach szellemét Varnus Xavér

A nyár egyik legizgalmasabb kulturális eseményének ígérkezik világhírű orgonaművészünk, Varnus Xaver temetőkoncertje. Bach halála órájának 255. évfordulóján, július 28-án este 9 órakor a Kerepesi temető kriptasorában ad koncertet, s Európa legnagyobb kórusa énekli majd vele a János Passiót.

Fábos Erika

Öt évvel ezelőtt volt már Xavernak Bach-koncertje u-gyanitt. Hatezer ember emlegeti azóta is a megrázó és felejthetetlen élményt. A virtuóz művész is életének nagy katarzisaként emlékezik rá.
– Az ezredfordulón az egész világ Bach halálának évfordulójára készült. Magyarország kivételével. Pedig fontos, hogy mit gondolunk Bachról, mivel tudunk a nagyvilág zenei terméséhez hozzájárulni. Ezért döntöttem a koncert mellett. Helyszínként a csudaszép Kerepesi úti temető jutott eszembe. E sírkert nemcsak temető, hanem valóban a nemzet panteonja: itt nyugszanak hazánk szellemi életének nagy alakjai. A közönség java pedig soha nem járt még Ady, Jókai vagy Kosztolányi sírjánál.
– Nem kis belpolitikai vihar kísérte az akkori hangversenyt…
– Néhány délibábokba feledkezett honfitársunk vitustáncot lejtett saját provincialitása körül: halottgyalázást emlegettek, és azt jósolták, hogy senki nem mer majd kijönni este a temetőbe. Nos, hatezer ember hallgatta a sírfáklyák lobogó fényében méltósággal és meghatottsággal Bach muzsikáját.
– Ez is bizonyítja, hogy az elit kultúrának hatalmas közönsége van Magyarországon, ami bíztató és megnyugtató. Ezúttal sem csak a helyszín lesz különleges.
– A hangverseny közben az eddigi legcsodálatosabb temetőfilmet nézheti meg a közönség. Soha nem látott részletek arról a pillanatról, amikor az ember visszaadja testét a természetnek. Ahogy az öreg kripták réseiből kiburjánzanak a folyondárok, ahogy a nap lebukik a Kossuth-mauzóleum mögött… Némafilm, mi zenélünk hozzá, háromszáz fős kórussal, Nyugat-Magyarország kisebb-nagyobb településeiről. Öt éve is velünk voltak, ők is szívügyüknek érzik az évfordulót, ők az a réteg, akik amatőr zenerajongóként, zeneiskolai tanárként, lelkes kóristaként életben tartják, s ráadásul milyen nagyszerűen tartják életben a magyar komolyzenét! Buszra ülnek és karavánban érkeznek, hogy együtt tegyék tiszteletüket a Lipcsei Kántor halálának 255. évfordulóján. Akinek sorsa már nem minisztereken, bürokratákon és médiacézárokon múlik. Hanem rajtunk.
A koncertre a West End Libri könyváruházban lehet jegyet venni, vagy július 15-ig a 06-70-389-0007-es telefonszámon lehet utánvéttel jegyet rendelni és szállást foglalni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!