Hírek

2005.07.25. 06:26

A király rangjához méltó búcsúja

Az amerikai Lance Armstrong (33) nyerte meg a francia körversenyt, zsinórban hetedik alkalommal.

Árvay Sándor

Tizenkét esztendővel ezelőtt szerzett profi világbajnoki címét sokáig nem követték újabb sikerek, sőt 1996 őszétől csaknem két esztendőre a sport világából is eltűnt. Hererákkal operálták, utána hosszú ideig kezelték, orvosi és emberi csoda volt, hogy 1998 nyarán visszatért a profi versenyzők közé. Újjászületése valóban fantasztikus volt. Sydneyben az olimpiai időfutamon bronzérmet nyert, s 1999 óta hiába vadásznak skalpjára a vetélytársai, nem tudták legyőzni a versenyek versenyének számító Tour küzdelmein. A százkét esztendős múltra visszatekintő francia körversenyen már tavaly történelmet írt azzal, hogy egyedül vezethette az örökranglistát, hat bajnoki címmel (egyedüliként megszakítás nélkül). Már akkor bejelentette: az idei Tour de France után visszavonul.

A kérdés tehát az volt, miként lép le a trónról. És Armstrong megmutatta, milyen az igazi búcsú. A háromhetes tortúra felénél már nyilvánvaló volt az újabb sikere, napról napra biztosabb volt, hogy hetedjére is ő nyer. Minden támadást visszavert. Ám a zárás előtt egy elintéznivalója még akadt. Mióta ő az uralkodó, valamennyi évben nyert legalább egy szakaszt, pályafutása során összesen huszonhármat. Az idén szinte végig ő tekerhetett a pontverseny éllovasát megillető sárga trikóban, ám etapgyőzelme még nem volt. A szombati időfutam versenyen aztán elrendezte ezt a feladatát is. Jan Ullrich legnagyobb bánatára. Az 1997-es Tour-nyertes német legalább abban bízott, hogy ha már örök legyőzöttként sohasen kóstolhatja meg az Armstrong elleni siker ízét, legalább e számára fontos etapon maga mögé utasíthatja az amerikait. Ullrich az elmúlt hét évben hatszor megnyerte e záró időfutamot, a texasi mindig mögötte végzett. De idén hiába tekert fantasztikus formában a német, az 55 kilométeres gyorsulási versenyen a visszavonuló Lance király érte el a legjobb időt. Ullrich 23 másodperccel maradt el mögötte (Bodrogi László a 22. helyen végzett), s ezzel összetettben Armstrong és az olasz Basso mögé a dobogóra pedálozta magát. Kellett ehhez azonban az is, hogy a dán Michael Rasmussen betlizzen. A hegyek királya két defektet kapott, kétszer bukott, négy alkalommal cserélték ki alatta a kerékpárt. Nem csoda, ha végül csak a 77. helyre ért be, 7,47 perces hátránnyal, összetettben visszaesett a 7. helyre. A csalódott Ullrich mellett ő volt a nap vesztese.

A Diadalív tövébe szervezett tegnapi koronázási ünnepségen a – formalitásnak számító – párizsi szakasz előtt már biztos volt, hogy Armstrong nyeri meg az összetett versenyt (sárga trikó), Rasmussen a hegyi versenyt (pöttyös trikó), míg Popovics lesz a legjobb 25 év alatti kerékpáros (fehér trikó). Eldöntendő kérdés csak kettő maradt: ki fut be elsőként a Champs Elysees sugárúton kijelölt célba, és ki lesz a legjobb sprinter (zöld trikó). Nos, vasárnap estére minden kiderült. Az utolsó szakaszon a kazah Alexandre Vinokurov volt a leggyorsabb, a zöld trikónak pedig a tegnap hetedik norvég Thor Hushovd örülhetett. Lance Armstrond ezen a napon a 188. helyen ért célba, de ez már nem osztott, nem szorzott. Ő nyert, ő a legnagyobb, ő hiányzik majd mindenkinek.

Lance Armstrong

Született: 1971. 09. 18., Dallas

Magasság/súly: 178/72

Tour-történet: 11 részvételből 7 összesített győzelem (1999-2005), 24 etapsiker, 83 nap a sárga trikóban.

karrier: világbajnok (1993), olimpiai bronzérmes (2000).

Magasság/súly: 178/72

Tour-történet: 11 részvételből 7 összesített győzelem (1999-2005), 24 etapsiker, 83 nap a sárga trikóban.

karrier: világbajnok (1993), olimpiai bronzérmes (2000). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!