Hírek

2005.07.09. 00:00

Biztos fegyvert kaptak a polgárőrök

– Végre biztos fegyvert kaptak a polgárőrök – sűríti egybe a lényeget Zsombor György, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke. Azt is hozzáteszi, ez nem más, mint egy maroknyi, telefonba öltött adóvevő, melylyel egy központból az ország szinte bármelyik pontja azonnal elérhető.

Lázin Miklós András

Zsombor György, látva kérdő tekintetünk, rövid műszaki magyarázatba fog. E szerint az új, katonai kivitelű készülék egy plusz gombbal van ellátva. Ezt megnyomva a telefon adóvevőként használható. E módszer óriási előnye, hogy ott is biztosan működik, ahol a hagyományos mobiltelefonálásra a lefedettség hiányában már éppen nincs elegendő térerő.
A hang továbbítása az interneten megszokott módszerhez hasonlóan digitális csomagokban történik a T-Mobile 1800 MHz-es rádiótelefon-hálózatán. Hogy ez mennyire használható, Zsombor György rövid bemutatót tartott. Az adásgomb megnyomása után pillanatokon belül Debrecen jelentkezett be. Az itt lévő polgárőr kiváló vételjellemzést adott, és mi is nagyszerűen hallottuk őt.
– Én magam legutóbb az Aggteleki-cseppkőbarlang elől szóltam föl a fővárosba – büszkélkedik az alelnök. Zsombor György hozzátette, ezt a szolgáltatást természetesen nem ingyen nyújtja a telefontársaság. A pontos öszszeg ugyan üzleti titok, de anynyit elárult: egy viszonylag szerény átalányösszegért durván négyezer 30-35 másodperces szolgálati összeköttetést lehet létrehozni. Ez a többéves tapasztalatok alapján bőven elegendő.
Megtudtuk azt is, hogy a különleges készülék segítségével a polgárőrök az eddiginél sokkal gyorsabban tudják értesíteni a rendőrséget is. Ugyancsak nagy előny, hogy a készülék lehallgathatatlan, továbbá csak az kapcsolódhat a rendszerhez, akinek ezt a polgárőrszövetség korábban engedélyezte.

Lázin Miklós András -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!