Hírek

2005.07.05. 00:00

Blokád alatt a gazdagok

Elsősorban Afrikának szentelik holnap kezdődő edinburghi tanácskozásukat a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-ak vezetői.

Toronyi Attila

Tüntetők százai vontak tegnap blokád alá egy atom-tengeralattjárók állomásoztatására szolgáló brit haditengerészeti támaszpontot Skóciában. Képviselőjük a G8-ak értekezletének címezve hangsúlyozta: a világ fegyverkereskedelmének kilencven százalékát a világ legfejlettebb nyolc ipari országa adja. Ezért „hiteltelenek” a szegénység elleni küzdelemről hangoztatott jelszavak. A csúcstalálkozót azonban szakértők szerint szerencsés időpontban tartják, hiszen a feketekontinens fordulóponthoz érkezett. Számos országában ígéretes változások tapasztalhatók, ám változatlanul komoly gond a szegénység – írja a Die Welt. Ennek alapvető okául szokás szerint a gyarmati örökséget jelölik meg, csakhogy ilyen múltról más államok is beszámolhatnak, például Kína vagy Indonézia. Afrika egyes országainak mostani gazdasági fejlődése nem utolsósorban az ott élők tehetségének, szívós törekvésének köszönhető, miközben a politikai irányítás még sok kívánnivalót hagy maga után. Tizenöt államban gyors a gazdasági növekedés, de súlyos korrupciós ügyek terhelik a közéletet, többek között Dél-Afrikában és Nigériában. További gondot okoz, hogy a segélyként érkező pénzeket rosszul osztják szét, s nem mindig a rászorultak jutnak hozzá. A földrész politikai vezetői viszont kezdik megérteni, hogy csak akkor számíthatnak a nemzetközi közösség segítségére, ha változtatnak magatartásukon.
Tony Blair nemrég azt javasolta, hogy az Afrikának jelenleg nyújtott, 25 milliárd dolláros segélyt 2010-ig duplázzák meg.
A brit kormányfő azonban kikötné, hogy az érintett országok üzenjenek hadat a korrupciónak, korszerűsítsék kormányzati elveiket. Ez esetben a multinacionális cégektől is elvárható lesz, hogy befektetőként megjelenjenek a térségben. Szó van arról is, hogy egyes afrikai nemzetek visszakapják azokat az elrablott javaikat, amelyeket most gazdag országok bankjaiban őriznek.
A Világbank elnöke a német lapnak adott interjújában sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Washington nem támogatja Blair pénzügyi tervét. „Azt szeretném, ha mindenki többet tenne Afrikáért, az Egyesült Államok is” – mondta Paul Wolfowitz. Washington mindamellett helyesli, hogy nagyvonalúbban kezeljék a földrész adósságait, melyek jó részét ugyanis el kellene engedni.
Afrika szegénysége szoros összefüggésben áll az egészségügyi helyzettel és az oktatással is. Egyes országokban a malária ma több áldozatot szed, mint az AIDS. A tanítás terén pedig fel kellene számolni a lányok-nők hátrányos megkülönböztetését.

Az Afrikai Unió üzenetet küld a Nyolcaknak

A líbiai Szirt városában tartják az Afrikai Unió ötödik csúcstalálkozóját, amelyen több tucat állam- és kormányfő cserél véleményt a kontinens és a Nyolcak kapcsolatáról. A tanácskozáson meghívottként részt vesz Kofi Annan ENSZ-főtitkár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. „Egyrészt az adósságok eltörlését akarjuk, másrészt egy gazdag beruházási és pénzügyi fejlesztési csomagot, amely nemcsak a gazdasággal, hanem társadalmi problémákkal, így a szegénységgel is foglalkozik” – mondta az Arab Liga főtitkára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!