Hírek

2005.07.18. 00:00

Bokros szerint a kormány zavaros ötletekkel áll elő

Bokros Lajos, egykori pénzügyminiszter úgy foglalt állást a hét végén az Info Rádióban, hogy az ő 130 pontos csomagjából a mostani 100 lépésben csupán egy elem ismétlődik. Nevezetesen az áfa legfelső kulcsának csökkentése.

B. K.

Bokros szerint felesleges a háromkulcsos áfarendszer, elég lenne a normál mellett egy kedvezményes kulcs, ha ez adóemeléssel jár is bizonyos termékeknél. Nem lehet azonban adócsökkentést úgy ígérni, hogy ennek ellentételeit nem alakítják ki a bevételi oldalon. Összefüggéseiből kiragadott ötletek kétségbeesett harca folyik. Bokros mint egy érdekes, de nem feltétlenül követendő rendszerként említette az egykulcsos adórendszert. Az áfánál jobb a kétkulcsos megoldás, bizonyos termékeknél kell a kedvezményes kulcs – vélte a volt pénzügyminiszter. A személyi jövedelemadónál elfogadható az egykulcsos rendszer, de emellett be kellene vezetni például az ingatlanadót, hogy a nem látható jövedelmeket megfogjuk – hangsúlyozta. Az adóreform nehéz kenyér, nem érdemes egyes elemeket kiragadni. Összefüggéseiben kell a rendszert megváltoztatni. Az adórendszernek együtt kell biztosítani a közjavak finanszírozását úgy, hogy ne nyomja agyon a gazdaságot, amely adóelkerülésre ösztönöz.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!