Hírek

2005.07.30. 00:00

Diósgyőri derbivel indul a szezon

Ma hat mérkőzéssel elkezdődik a 2005/2006-os bajnoki év az NB I-ben. Az első forduló legérdekesebb összecsapása a jelentősen megerősödött Diósgyőr, és a dobogóra pályázó Újpest találkozója lesz.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="198"] A Fradi Marek Penksa (balra), az MTK Füzi Ákos nélkül vág neki a szezonnak, mindketten külföldre szerződtek
[/caption]Az első forduló irányított sorsolásának köszönhetően az újoncok és a nemzetközi kupákban érdekelt csapatok hazai pályán kedhetnek. Az NB I B-ből feljutott Tatabánya nem számít teljesen újoncnak, korábban dobogós helyen végzett többször is, míg a másik feljutó, a REAC most mutatkozik be a honi labdarúgás élvonalában. A Tatabánya a bentmaradást az utolsó pillanatban biztosító Pápa együttesét fogadja, és nem esélytelen a győzelemre. A REAC-ra nehezebb kilencven perc vár, az Urbán Flórián irányította csapat az MTK-t látja vendégül. A palotaiak számára már a döntetlen is elfogadható eredmény lenne.

Jelentősen átalakult a Sopron és a Honvéd kerete is, így nehéz megjósolni, hogy mi várható kettejük összecsapásán. A Sopronból elmentek olyan meghatározó játékosok, mint Tóth Mihály, Bárányos Zsolt, Szekeres Tamás, Balaskó Iván vagy Szabó Ottó, a helyükre érkezők beilleszkedéséhez idő kell. Hasonló helyzetben vannak a kispestiek is, ahol az utolsó héten még jöttek labdarúgók próbajátékra. Mindkét csapat új szakvezetővel kezdi az idényt, Sopronban Csank János, a Honvédnál az olasz Aldo Dolcetti lett az edző. A soproniak a Magyar Kupa győzteseként indulhatnak az UEFA-kupában. A tegnapi sorsoláson eldőlt, hogy az ukrán Metalurg Do-nyeck ellen kezdenek. Az első meccs Sopronban lesz augusztus 11-én, míg a visszavágóra két héttel később kerül sor Donyeckben. A tét a csoportkör, ha bejut a Sopron, újabb négy mérkőzés vár rá.

A Bajnokok Ligájában a Split ellen nyújtott teljesítménye alapján nem okozhat gondot a Debrecennek a Zalaegerszeg legyőzése. Még akkor sem, ha a szerda esti meccsen a Loki egyik meghatározó embere, Ronald Habi súlyosan megsérült. A bajnok jól erősített a nyáron, és minden posztra van megfelelő beugró. A Zalaegerszeg sorsa sokáig bizonytalan volt, és csak az átigazolási időszak közepén dőlt el, marad-e a csapat az élvonalban vagy sem. Ezért kapkodva igazoltak, a héten alakult ki véglegesen Dajka László vezetőedző kerete, aki a Ciprusra szerződött Gellei Imre helyére ült le a ZTE kispadján. A Debrecen a szombati bajnoki meccs után már a spliti visszavágóra készül, nagy esélye van a továbbjutásra. Ha sikerül, akkor Európa egyik élcsapatával, a Manchester United gárdájával mérkőzhet a következő fordulóban. Az első összecsapás augusztus 9-én vagy 10-én Manchesterben lesz, a visszavágó két héttel később Debrecenben. Az angol sztárcsapat utoljára 2001 őszén játszott Magyarországon. Akkor a Zalaegerszeg a nagy érdeklődésre való tekintettel a Népstadionban rendezte meg a mérkőzést, és Koplárovics Béla góljával 1-0-ra győzött.

A nyitó forduló rangadója a Diósgyőr–Újpest összecsapás. A DVTK-nál rendeződött az a-nyagi háttér, ismert játékosokat igazoltak, a névsor: Horváth Ferenc, Pintér Zoltán, Farkas Norbert, Vámosi Csaba. Az Újpest vezérkarának az a célja, hogy három éven belül bajnok legyen a csapat, most legalább a dobogón szeretnének végezni. Ez a mérkőzés vasárnap lesz, akárcsak a Ferencváros–Fehérvár találkozó. A zöld-fehérek azért rendezik vasárnap este a meccset, mert nemzetközi kupamérkőzés után 72 óra pihenés illeti meg a csapatot a szabályok szerint.

A Vasas–Győr és a Pécs–Kaposvár találkozók totónyelven háromesélyesek. Az MLL egyébként sikeres megállapodást kötött a Borsodi Sörgyárral, és  a 2005/2006-os idényben így most új névszponzora lesz az  NB I-nek.

Az 1. forduló műsora

Július 30., szombat: Tatabánya–Pápa (18 óra), REAC–MTK (18), Sopron–Honvéd (19), Debrecen–Zalaegerszeg (19), Pécs–Kaposvár (19), Vasas–Győr (19). Július 31., vasárnap: Diósgyőr–Újpest (11), Ferencváros–Fehérvár (20).

Real-jegyek három meccsen

A Real Madrid pesti gálamérkőzésének szervezői a bajnoki rajton újabb 300-300 jegyet bocsátanak áruba a már csak nagyon kevés meglévőből. A Tatabánya, a REAC és a Diósgyőr első hazai mérkőzése előtt 12 800, illetve 13800 forintos jegyek kaphatók a stadionokban a királyi klub pesti fellépésére. A Madrid-meccsre jegyet vevők ingyen tekinthetik meg vásárlásuk után a hétvégi NB I-es találkozót a helyszínen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!