Hírek

2005.07.16. 00:00

Esőisten siratja Romániát

Moldvát darabokra szakította a megáradt Tatros és Szeret, utak és hidak tucatjai váltak járhatatlanná a térségben.

Lukács János, Kolozsvár

Legalább tizenöt halott, számos eltűnt személy, több mint tizenkétezer kilakoltatott – ilyen drámai tételek szerepelnek a romániai árvíz gyorsmérlegében. A víz alatt álló dél-moldvai megyék élelmiszer-, ivóvíz- és gyógyszerellátására katonai szállítógépekből álló légihidat létesítettek, és kerülőutakon közlekedő gabonaszállító szerelvényeket indítottak a katasztrófa sújtotta moldvai városok és falusi települések felé. Ezzel egyidejűleg a közlekedési minisztérium illetékesei megsokszorozott erővel dolgoznak az árvíz által elmosott útszakaszok és vasútvonalak helyreállításán. A nemzetvédelmi miniszter rendelete értelmében az egész román hadsereget és felhasználható technikai eszközeit bevetették a lakosság és az anyagi javak mentésére.

Apró szigetként kidomborodó háztető a víztenger közepén, rajta kétségbeesetten integető férfi – ilyen és ehhez hasonló képsorokat mutatnak két napja a román televíziócsatornák. Moldvában 581 településen több mint 14 ezer házat öntött el a víz, több mint 12 ezer embert kellett kilakoltatni. Az áradás villanyoszlopokat, hidakat, termőföldeket rongált meg, sok települést már csak helikopterrel lehet megközelíteni. Moldva nagy részén a vonatok sem közlekednek, mert a víz kimosta a talpfák alól a töltést.

A Tatros újra Comanesti városát fenyegeti, miután elmosta a katonaság által homokzsákokból felállított védőgátat. Zárva vannak azok az országutak is, amelyek Székelyföldet kötik össze a moldvai megyékkel. Kézdivásárhelyről közúton már nem lehet eljutni Onestire, sem Csíkszeredából Bákóba. A Hargita megyei Tusnádfürdő térségében nagy erőkkel dolgoznak a gátak megerősítésén. Madéfalván egy iskolába folyt be a víz, Balánbánya környékén pedig több út vált járhatatlanná. Hargita megyében eddig negyven családot kellett kilakoltatni.

Az árvíz sújtotta területen hatalmas az ivóvíz- és élelmiszerhiány. A kereskedők a szokott ár többszöröséért árusítják az élelmiszereket: egy kiló kenyér ára például hétezer lej helyett húszezerre szökött. A román kormány, amelyet a legutóbbi időkig az előrehozott választások gondolata foglalkoztatott leginkább, végre úgy érezte, cselekednie kell. Basescu államelnök, Tariceanu miniszterelnök, valamint a kormány több tagja tegnap fölkereste a katasztrófa sújtotta övezetet. A károk teljes felmérése még csak ezután következik, a becslések szerint több százmillió euróról van szó.

Gyűjtések, segélyszállítmányok Magyarországról

A román állam nemzetközi segítséget kért a válság megoldásához. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománygyűjtő felhívással fordult a magyar állampolgárokhoz. Számlaszám: (OTP) 11705008-20464565. A Magyar Vöröskereszt tegnap összeállította azt a segélyszállítmányt, amelyet a károsultaknak, bajbajutottaknak juttat el. A szervezet is számlaszáma: MKB Rt. 10300002-20329725-71933285. Egészségügyi és műszaki szakemberekből, valamint vízi mentőkből álló, tizenkét tagú magyar mentőcsapat indult tegnap a helyszínre, hogy segítsen a rászorulóknak.

A Magyar Vöröskereszt tegnap összeállította azt a segélyszállítmányt, amelyet a károsultaknak, bajbajutottaknak juttat el. A szervezet is számlaszáma:

MKB Rt. 10300002-20329725-71933285.

Egészségügyi és műszaki szakemberekből, valamint vízi mentőkből álló, tizenkét tagú magyar mentőcsapat indult tegnap a helyszínre, hogy segítsen a rászorulóknak. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!