Hírek

2005.07.13. 00:00

Figyel a főváros az 56-os emlékmű előkészületeire

Biztonságban akarja tudni az 56-os emlékmű előkészületeit a fővárosi önkormányzat. Ennek érdekében Schiffer János főpolgármester-helyettes megbeszélést folytatott a létrehozásban közreműködő szervezetekkel, szakemberekkel. Tárgyaltak a kivitelezésről, az emlékmű környezetének méltó kialakításáról, a Dózsa György út, illetve a Felvonulási tér várható új közlekedési rendjéről. A közérti műalkotást jövő ősszel, a forradalom ötvenedik évfordulóján tervezik átadni.

Zsidai P.

Schiffer János a Reggelnek elmondta, következő lépésként közbeszerzési eljárásban választják ki az engedélyezési dokumentációk elkészítőjét. Ezt követően fel kell tárni a helyszínt, az 56-ban ledöntött Sztálin szobor betonaljaztát. Talajmechanikai vizsgálatoknak kell igazolniuk, hogy elbírja-e majd a terhelést. A Miniszterelnöki Hivatal által kiírt tervpályázaton hetvenkilenc mű közül választották ki a nyertes alkotást. A szobrot az Emődi-Kiss Tamás, Papp Tamás, György Katalin alkotta i-yp-szilon csoport alkothatja meg. A sokféleségből létrejövő közös nemzeti akaratot szimbolizálja majd a kétezerhat változó magasságú vasoszlop alkotta ék. A 23×23 centiméter keresztmetszetű oszlopok a Dózsa György úttal ötvenhat fokos szöget fognak bezáni.

A főpolgármester-helyettes azt reméli, a novemberi Fővárosi Közgyűlés megadhatja jóváhagyását a tervekre, és kezdetét veheti a kivitelezés. A szobor miatt parkolóhelyek fognak megszűnni, de ez Schiffer szerint nem jelent gondot, mivel a főváros középtávú terveiben az egész tér visszaparkosítása szerepel.

Őszre kész a látványterv

Az 56-os emlékbizottság azt tervezi, hogy ez év őszén látványos, vizuális bemutatót tart a helyszínen. Ekkor az érdeklődők virtuális formában tekinthetik meg a készülő emlékművet és emlékhelyet. A kormány hatszázmillió forintot hagyott jóvá a szobor megvalósítására.

Az 56-os emlékbizottság azt tervezi, hogy ez év őszén látványos, vizuális bemutatót tart a helyszínen. Ekkor az érdeklődők virtuális formában tekinthetik meg a készülő emlékművet és emlékhelyet. A kormány hatszázmillió forintot hagyott jóvá a szobor megvalósítására. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!