Hírek

2005.07.29. 00:00

Fogyasztói öntudat nélkül mit sem ér a szabad piac

Toót H. Zsolt

A töltőállomások előtt álló totemoszlopokat cicomázó árfeliratokból csak a politika beavatkozásával lett igazán ügy. Hiába tiltakoztak a Magyar Autóklub vagy az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület képviselői, mindez még kevés esélyt kínált a kialakulni látszó gyakorlat megváltoztatására. Most azonban egy szocialista irányítású minisztérium, a fogyasztóvédelemért is felelős Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium ambiciózus politikai államtitkára, Mesterházy Attila is felszólamlott. A benzinárak megfelelő kitáblázását célzó kitételt javasol beilleszteni a szabad demokrata fennhatóság alatt álló Gazdasági és Közlekedési Minisztérium árrendeletébe.

A felmutatni kívánt politikai képlet egyszerű: íme, a kisemberek valódi érdekét szem előtt tartó szocialisták közt mindig akad valaki, aki szembeszáll az ilyen ügyekben mindig közömbös szabad demokratákkal. A kisded politikai játszmákat figyelmen kívül hagyva is érdemes persze eldönteni, helyeselhető-e az állami beavatkozás egy ilyen kérdésben. Elvben nem: így ugyanis a tankolást olyan vásárlásnak minősítenénk, amelyikre más szabályozás vonatkozna, mint a kereskedelem egyéb formáira. A gyakorlatban mégis akad érv a totemoszlopok korrekt feliratozására. Ezek sorában a legelső az, hogy a szabad piac működésének szabályait kár volna gyorsan ránk erőltetni olyan közegben, ahol a fogyasztói öntudat még nem erősödhetett meg. Nálunk még nem lehet elvárni az autósoktól, hogy a gázra lépjenek, ha a kútnál, ahol megálltak, számukra kedvezőtlen árakat látnak. Vannak már büszke bozótharcosaink, de a nagyobb tömegek még mindig birka-türelemmel tűrnek. Ilyen helyzetben pedig minden szerzett jog elvesztését sérelmeznünk kell. Függetlenül attól, hogy milyen politikai erő éppen milyen tőkét kovácsolna aktuális sérelmeinkből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!