Hírek

2005.07.25. 06:08

Gyógyszerügyben az Ab-hoz fordulna a liberális párt

Elfogadhatatlannak minősítették, és elképzelhető, hogy Alkotmánybíróság elé viszik a szabad demokraták az Egészségügyi Minisztérium azon döntését, amelynek értelmében a magánorvosok nem írhatnak fel kiemelt tb-támogatású gyógyszereket.

BAMA

A liberális párt arra kéri a kormányt, vizsgálja felül a szaktárca döntését. Korábban Rácz Jenő szakminiszter arról beszélt: a magánpraxist folytató orvosoknak jogszabályi kötelezettségük, hogy a rendelőben tájékoztassák a betegeket az ott végzett tevékenység költségeiről. A miniszter kifejtette: a társadalombiztosítást működtető országokban alapelv, hogy receptet az írhat fel, akinek erről megfelelő szerződése van a társadalombiztosítással. Rácz Jenő hozzáfűzte: a jogszabály-módosítás csak ezt erősíti meg, mivel eddig sem volt finanszírozható az a szolgáltatás, amelyre a társadalombiztosításnak nem volt szerződése.

Az SZDSZ hét végén kiadott közleménye „az egészségügy problémáit csak a verseny és a magántőke oldhatja meg. Az utóbbi években világossá vált, hogy a szaktárca nem ért velünk egyet, s nem támogatja az egészségügy modernizálását, versenyelvű átalakítását”. Az SZDSZ szerint „úgy tűnik, mintha a szaktárca olyan lobbicsoportok foglyává vált volna, amelyek a mostani pazarló és működésképtelen állami rendszer fenntartásában érdekeltek”. A kisebbik kormánypárt szerint a döntés súlyosan sérti mind a magánorvosok jó részét, mind azokat a betegeket, akik magánorvosokhoz járnak. „Nem elég, hogy a minden betegnek járó tb-támogatást nem kapják meg, de ezen túl a gyógyszer felírásához a magánorvos mellett állami intézménybe is el kell menniük, ha nem akarnak többet fizetni” – írják közleményükben. Szerintük az egészségügy éppen azért van katasztrofális állapotban, mert pazarló, bürokratikus, állami irányítás alatt áll. Az államnak semmilyen alapja nincs, hogy „büntesse” a magánorvosokhoz járó betegeket – írja a párt.

tb-támogatású gyógyszereket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!