Hírek

2005.07.27. 00:00

Hőség elleni intézkedések a hűvösön

Nagy Eszter Dóra

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A rácsok mögött fürdéssel segítenek a raboknak a hőség elviselésében
[/caption]– Nem véletlenül kapta a börtön a hűvös nevet – mondta lapunknak Csere László dandártábornok. A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka szerint a szó eredete még a középkorra tekint vissza, amikor a várak tömlöcei a föld alatt húzódtak. A hűvös, nyirkos levegőjű helyiségekre rásütötték a jelzőt. Ma már ugyan nem a föld alá kerülnek a fogvatartottak, ám a kifejezés még mindig igaz a börtönökre.

– Az intézetek többsége az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épült – magyarázza a parancsnok. A vastag falak miatt a hirtelen jött hőség az épületen belül csak később köszönt be. Csere szerint minden büntetés-végrehajtási intézetben a vezető dönthet arról, hogy anyagi lehetőségeihez képest hogyan enyhít a fogvatartottak és az alkalmazottak helyzetén. Klíma ugyanis sehol sincs. Csere azt mutatja Nagy Ignác utcai irodájában, hogy ő maga is ventilátorral hűti magát.

A három fővárosi intézetben, amelyek Csere László alá tartoznak, fürdési lehetőségekkel segítenek a fogvatartottakon. Azok a férfiak, akik nem dolgoznak, heti egyszer fürödhetnek meleg vízben. A nők heti kétszer. Hőség esetén valamennyien napi plusz ötperces hideg vizes zuhanyt vehetnek. Azok, akik dolgoznak, mindennap fürödhetnek. A munkavédelmi szabályok rájuk is vonatkoznak, így hőség esetén védőitalt is kapnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!