Hírek

2005.07.02. 06:16

Irán ellen kíván hangulatot kelteni a hisztérikus amerikai sajtókampány

George Bush amerikai elnök szerint számos kérdést felvet az új iráni elnökkel kapcsolatos feltételezés: Mahmúd Ahmadi-nezsád állítólag részt vett egy túszejtési akcióban.

Csák E.

Egy orosz lap szerint az Irán elleni háborút készíti elő az az össztűz, amit az amerikai sajtó a most megválasztott iráni elnökre zúdít. A Kommerszant úgy véli: a kampány mögött valójában a  Fehér Ház áll.
A The Washington Times című amerikai lap csütörtöki számában több volt amerikai túsz azt állította, hogy az új iráni elnökben felismerte az egyik fogvatartóját. Egyikük bizonygatta, hogy Ahmadinezsád ki is hallgatta őt. Abbasz Abdi, a túszakciót végrehajtó diákcsoport hat vezetőjének egyike azt mondta, hogy a megválasztott iráni elnök nem volt sem a követségfoglalók, sem az őrök között. Egy másik volt követségfoglaló szintén cáfolta, hogy Ahmadinezsád részese lett volna a túszügynek. Abdi és Mirdamadi ma a demokratikus változások, a reform szószólói, és így szemben állnak az őskonzervatív megválasztott elnökkel. Mohammad Ali Szajed Nezsád, Ahmadinezsád barátja elmondta, hogy ő és a megválasztott elnök sikertelenül érveltek a szovjet nagykövetség elfoglalása mellett. Ahmadinezsád váltig ellenezte az amerikai követség elleni támadást, mert az szerinte Irán nemzetközi elítélését vonná maga után. Ahmadinezsád a nyilatkozók szerint csak akkor adta fel ellenkezését az amerikai nagykövetség elfoglalásával szemben, miután a forradalom vezetője, Khomeini ajatollah támogatását fejezte ki az akció iránt, de a megválasztott elnök nem vett részt abban. Irán megválasztott elnöke tagja volt ugyanannak a radikális iszlám diákcsoportnak, amely 1979-ben elfoglalta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, de ellenezte az akciót, és nem is vett részt abban; ehelyett a szovjet nagykövetség elfoglalását javasolta – közölték Mahmúd Ahmadinezsád barátai és egykori túszejtői.
Az amerikai diplomaták túszul ejtését és 444 napi fogságban tartását végrehajtó egykori diákok szerint Mahmúd Ahmadinezsádnak semmilyen szerepe nem volt az akcióban. Az iráni iszlám forradalom viharos napjaiban ő ehelyett az egyetemek baloldali és kommunista diákjainak felgöngyölítésén fáradozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!