Hírek

2005.07.12. 07:52

Jens és Jan teker, a karaván pedig halad

Németország két kerékre váltott. A Schumacher testvérek „visszafogott” Forma–1-es szereplése helyett a bringások kerültek előtérbe. A Tour 9. szakasza után Jens Voigt áll az élen, honfitársa, Jan Ullrich a nyolcadik.

Árvay Sándor

[caption id="" align="alignleft" width="313"] A versenyben vezető Jens Voigtnak (balra) még arra is volt ideje és energiája, hogy bringázás közben szót váltson amerikai vetélytársával, Hincapie-val
[/caption]Autósokat lepipáló gyorsasággal tette meg a francia kerékpáros körverseny mezőnye a 425 kilométeres Mulhouse–Grenoble szakaszt: szűk egy óra alatt valamennyi résztvevő megérkezett a 10. szakasz keddi rajthelyére, az egykori téli olimpiai helyszínére. A hihetetlen száguldás magyarázata: szelek szárnyán, repülővel költözött a karaván a pihenőnapon az Alpok lábaihoz. Jöhetnek a hegyi erőpróbák.

A karaván halad tovább. S az autóversenyzőik fényes sikereiről egyre inkább lemondó németek most a kétkerekes változat felé fordultak: Michael és Ralf Schumacher helyét az újságok címlapján átvette Jens Voigt és Jan Ullrich. Az utóbbi a hatszoros Tour-győztes amerikai Lance Armstrong örökös kihívójának, talán legnagyobb vetélytársának számít, Voigt pedig éppen most taszította le trónjáról a királyt, s vette el tőle a pontverseny élén álló bringásnak járó sárga trikót. Rögtön két napra is, hiszen hétfőn pihenőt kapott a mezőny. Így leghamarabb kedd este, a következő etap végén kell „leadnia” a mezt, amelyet óriási becsben tartott, még az edzésnapon is abban tekert… A sárga trikó egyébként a kerékpáros talán legértékesebb ereklyéje. A Tour históriáskönyvéből kibogarászható, hogy a németek mikor húzhatták magukra a futamgyőztesnek járó trikót.

Három évvel ezelőtt Erik Zabel viselte egy napig, a 2001-es viadalon Voigt aratott a mostanihoz hasonló etapsikert, 1998-ban Ullrich és Zabel is megfürdőzhetett egy-egy szakasz idejére az éllovasnak járó elismerésben. Azt megelőzően azonban egészen 1978-ig, Klaus Peter Thaler szakaszgyőzelméig kellett visszanyúlni az emlékezésben. Voigt vasárnapi részgyőzelme ezzel együtt nem volt teljesen váratlan: a 33 esztendős berlini lassan egy évtizede megbízható szereplője a küzdelmeknek, s 1998-ban például ő volt a Tour első német kerékpárosa, aki a hegyi pontversenyben élen állónak járó elismerést, a pötytyös trikót egy darabig viselhette.

A mostani 9. szakasz előtt egy perc hátránya volt az addig listavezető Armstronggal szemben, ám nagyszerű vasárnapi produkciójával (csaknem négy perc előnnyel verte két közvetlen üldözőjét, további négy perccel az élboly tagjait) megelőzte az amerikait, s az élre ugrott. „Az előnyöm csaknem két perc a francia Moreau-val szemben, s Armstrong is ott van, 2:18 percnyire tőlem” – mondta Voigt. A németek ezzel együtt mégis inkább az egyszer már „megkoronázott”, az utóbbi időben pedig négyszer is második helyen végzett Ullrich sikerében bíznak. A nagy esélyes most a nyolcadik helyen áll, hátránya – nem egészen négy perc – nem tűnik ledolgozhatatlannak. Ullrich vasárnapja az öröm és a bánkódás között hullámzott. Marckolsheim városában egy pillanatra csókot adhatott kétesztendős kislánya, Sarah Maria arcára, akit volt barátnője, Gaby hozott el a németországi szakasz útvonalán fekvő kisvárosba. A célban pedig jelenlegi élettársa, Sara (28) várta, aki egy lakókocsiban követi a Tour mezőnyét. Gyengéd vigasztalásra Ullrichnak mindenképpen szüksége volt, hiszen a verseny során nagyot bukott, s sérülten, zúzódásokkal teli testtel hajtott végig további százötven kilométert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!