Hírek

2005.07.19. 00:00

Jövőre újra enyhülhetnek a telefonáfa szabályai

Jövőre enyhítenek a telefonáfa levonhatósági szabályain. 2006. január 1-jétől visszaállna a régi rend, és a telefonszolgáltatást terhelő áfa hetven százaléka lenne levonható a mostani ötvennel szemben.

B. R.

A Pénzügyminisztérium megkeresésünkre se nem cáfolta, se nem erősítette meg értesülésünket. Emlékezetes, az idei adótörvények tavaly őszi parlamenti vitájakor nagy port kavart, hogy a szaktárca szigorítást tervezett a telefonszolgáltatást terhelő áfa levonhatósági szabályain. Ennek értelmében január 1-jétől az e szolgáltatás után felszámított általános forgalmi adónak az addigi harminc helyett ötven százaléka vált levonhatatlanná. Adószakértők azonban már akkor figyelmeztettek, a szigorítás uniós szabályokba ütközhet. A mostani, az üzleti szférának kedvező terv hátterében az állhat, az ügy kapcsán Brüsszelben eljárás indult Magyarország ellen – mutatott rá Oszkó Péter. A tervek szerint változatlan formában tovább él a részleges levonási tilalom alóli mentességre vonatkozó szabály. A jelenlegi irányelv értelmében ugyanis a levonási megkötés alól akkor mentesülhet az adóalany, ha az igénybe vett telefonos szolgáltatások legalább felét továbbértékesítési céllal vagy közvetített szolgáltatásként számlázza tovább.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!