Hírek

2005.07.08. 00:10

Lobbizik a miniszter

Két hét múlva Magyarországra érkezik Mona Musca román művelődési miniszter, hogy a Gozsdu Alapítvány létrehozásáról tárgyaljon Bozóki Andrással.

Lukács János, Kolozsvár

Musca azt szeretné, ha a magyarországi és romániai román fiatalok támogatását biztosító szervezet már idén ősszel megkezdhetné munkáját. A gondot voltaképpen nem is annyira a szervezet bejegyzése, mint inkább a székhely körüli gondok jelentik. Mona Musca szerint ugyanis a magyar fél nem mutat nagy hajlandóságot arra, hogy a létesítendő alapítvány a Gozsdu-házak egyikében működhessen. Gozsdu Manó XIX. századi román politikus ugyanis a magyarországi és erdélyi románokra hagyta felbecsülhetetlen értékű budapesti vagyonát, köztük nyolc, egyenként négyemeletes belvárosi ingatlanát. Az épületeket a kommunista rendszer államosította, helyzetük viszont a közös román–magyar erőfeszítések ellenére a mai napig sem tisztázódott. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!