Hírek

2005.07.16. 00:00

Most már biztos: elszálltak Demszky nagyreményű tervei

Miért bünteti a kormány a fővárost? – kérdezte Kupper András. A fővárosi Fidesz frakcióvezetője azért kérdezte meg, mert a kormány kiadta 1067/2005. számú határozatát. Ebben sorolja fel, mely fővárosi közlekedési fejlesztésekhez fogja kérni az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatását.

Zsidai P.

A határozat szerint hármat tart érdemesnek a 2007 és 2013 között megvalósuló Nemzeti Fejlesztési Terv II-be emelni. Az 1-es villamos átvezetését a budai oldalra, a Lágymányosi híd végéig. Kupper ezt körülbelül 800 méteres nyomvonal-hosszabbításra becsüli. Az 5-ös metró nulladik szakaszának kiépítését, ami egyet jelent a HÉV Békásmegyer és Szentendre közötti szakaszának felújításával. A 3-as villamos vonalának meghosszabbítását a Gubacsi úttól Pesterzsébet felsőig. Kupper szerint a döntés nevetséges. Elfogadhatatlannak tartja, ha még ezek után Budapest-barátnak nevezi magát a főpolgármester vagy a kormány.

Lapunk utánanézett, Demszky mit ígért a főváros középtávú fejlesztési programjában, amely-hez uniós forrásokra számított. 1. A ferihegyi gyorsvasút fejlesztését. 2. Az 5-ös metró kiépítését Csepeltől az Astoriáig. 3. A 19-es villamos déli meghosszabbítását, összekötve a 17-es vonalával. 4. Az 1-es villamos meghosszabbítását az Etele térig. 5. A gödöllői HÉV átjárását a 2-es metróba az Örs vezér téren. 6. Villamosközlekedés visszaállítását a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Lehel térig. 8. Aquincumi-hidat körvasútsorral. 9. Az Éles sarok közlekedési krízisének rendezését. 10. Nagy Lajos király útjának szélesítését. 11. Szegedi úti felüljárót és P+R parkolót. 12. Kvassay csomópont átalakítása, P+R parkolók építése.
A 3-as villamos meghosszabbítása az egyetlen fejlesztés, amelyet egészében támogat a kormány. A témát hétfői számunkban folytatjuk.

Ulánbátorból nehéz

Kupper András azt mondta, Demszky Gábor képtelen volt harcolni a főváros érdekéért. Erre utal, hogy a kormány döntésével nem veszi komolyan Budapestet. Megkérdeztük, Demszky hogyan tudott volna lobbizni az utóbbi hetekben, hiszen Mongóliába utazott. Kupper szerint a főpolgármesternek vannak helyettesei, akiknek távollétében a feladatuk lett volna. Közölte, az augusztusi közgyűlésen rákérdeznek, mit sikerült elérnie Ulánbátorban, miközben a kormány a támogatásokról döntött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!