Hírek

2005.07.04. 00:00

Műholdakkal is ellenőrzik a parlagfű kaszálását

Sok önkormányzat műholdas segítséget is igénybe vesz a július elején kezdődő országos parlagfű-ellenőrzési akcióban. Elsősorban azt vizsgálják, hogy a telektulajdonosok eleget tettek-e annak a rendelkezésnek, amely június 30-ig adott haladékot az allergiát okozó gyomnövény irtására.

BAMA

Országos szinten még nem tudni, milyen eredménye van az idei parlagfű elleni harcnak, de az előzetes adatok szerint az elmúlt hetekben jól látható változások figyelhetők meg. Győr-Moson-Sopron megyében a műholdfelvételek mellett a városlakókat is bevonják a parlagfüves területek feltérképezésébe. A lakosok telefonon jelenthetik, hogy a város melyik pontján észlelték a gyomnövényt. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és Kazincbarcikán ingyen strandbelépővel jutalmazzák a gyomnövény irtását. A Fejér megyei Gárdonyban vakációzó fiatalokat vesznek fel a parlagfűvel szennyezett területek felkutatására. Az adatok birtokában a növényvédelmi szolgálat elvégezteti a kényszerkaszálást, és kifizetteti a költségeket. A szolgálat szabja ki a bírságot is, ha azonban a pénzt határidőre nem fizetik ki az érintettek, ügyüket átadják az adóhivatalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!