Hírek

2005.07.11. 06:34

Nyugdíj: ki adott többet?

A két miniszterelnök pénteki találkozója után sem csendesedett el a pártok között a nyugdíjak reálérték-növekedésével kapcsolatos vita.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Azon vitatkoztak, melyik kormány idején jártak jobban a nyugdíjasok
[/caption]A pénteki vitában Orbán Viktor volt miniszterelnök még arról beszélt, egy minisztériumi honlap most megjelent adatai alapján az előző kabinet 22,2 százalékkal emelte a nyugdíjak reálértékét, míg a jelenlegi kormány ez irányú teljesítménye várhatóan 18,6 százalékos lesz. A volt kormányfő szerint ezzel a polgári kabinet hajtotta végre az egy ciklus alatti legnagyobb nyugdíjemelést. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vitatta elődje szavait, hozzátéve: a Fidesz vezette kabinet 1999-es törvénymódosításával mintegy ötvenmilliárdos hátralék keletkezett, amelyet végül a jelenlegi kormánynak kellett kifizetnie az időseknek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy múlt heti fórumon arról beszélt: mindenképpen szükséges egy átfogó, világos és következetes nyugdíjreform. A kabinet vezetője akkor kijelentette, ezt legkésőbb az év végéig a parlament elé terjeszti a kormány.

A Gyurcsány–Orbán pengeváltás lezárultával a nyugdíjak reálérték-növekedésével kapcsolatos vita nem csendesedett el. Korózs Lajos, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára tárcája honlapjára hivatkozva a hét végén azt állította, Orbán Viktor figyelmetlenül értelmezte az ott megjelent, a nyugdíj reálértékére vonatkozó adatokat. Mint mondta, a statisztika nem a kormányzati ciklusokhoz igazítja a maga számait. Szerinte a Fidesz elnöke naptári évek szerint számolva állította azt, hogy kormányzásuk idején 22,2 százalékkal nőtt a nyugdíjak reálértéke. Az államtitkár hozzátette: a 2002-ben mért tízszázalékos reálérték-növekedésből négy százalék már május után, a Medgyessy-kormány hivatali idején történt, így az már nem az Orbán-kabinet érdeme.

Az államtitkár szerint a volt kormányfő számításaiból az is kimaradt, hogy a Medgyessy-kabinet visszaállította a méltányossági nyugdíjat és ötven százalékkal emelte az özvegyi nyugdíjat is. Korózs Lajos végeredményben úgy véli, közzétett számításaikból az derül ki, hogy míg az előző kormány négy éve alatt 17,8 százalékkal, addig a mostani kormány három éve alatt 23 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóereje.

Harrach Péter, az Orbán-kormány szociális minisztere elmondta: örül, hogy az államtitkár elismerte, Orbán Viktor hiteles adatokkal dolgozott. Vitán felülinek nevezte az ellenzéki politikus, hogy 2002 januárjában a 9,7 százalékos nyugdíjemelést az Orbán-kormány hajtotta végre. Ugyanakkor hangsúlyozta: a második ütemben elhatározott 4,5 százalékos emelés is a polgári kormány döntése volt. Mint mondta, minderről még április 19-én, az előző kabinet kormányzati idején született kormányrendelet, megtörtént a pénz elkülönítése is. Harrach Péter úgy fogalmazott: a feladó a polgári kormány, a postás a Medgyessy-kormány volt. A korábbi miniszter szerint az államtitkár tévedett, amikor a nyugdíjak 2002. évi tízszázalékos reálérték-emelkedéséből négy százalékot, azaz az emelkedés negyven százalékát a Medgyessy-kabinetnek tulajdonította.

Jelentés készült az ellátások helyzetéről

A megfelelő és fenntartható nyugdíjakról készült nemzeti stratégiai jelentés: az iratot hazánknak az Európai Unió közös útmutatója alapján kellett elkészítenie. A jelentés áttekintést ad a nyugdíjrendszer jelenlegi állapotáról, valamint egy 2050-ig tartó előrejelzést és kitekintést is tartalmaz. Az irat szerint a hazai nyugdíjrendszer a rendszerváltás után teljesítette alapvető funkcióját, és a kedvezőtlen helyzet ellenére meggátolta az idősek tömeges elszegényedését. A hazai nyugdíjpolitika célja a jelentés szerint többek között a nyugellátások értékállóságának biztosítása, a vásárlóerő növelése, és nem utolsósorban az idősebb korosztály munkaerő-piaci helyzetének javítása.

A hazai nyugdíjpolitika célja a jelentés szerint többek között a nyugellátások értékállóságának biztosítása, a vásárlóerő növelése,

és nem utolsósorban az idősebb korosztály munkaerő-piaci helyzetének javítása. Azon vitatkoztak, melyik kormány idején jártak jobban a nyugdíjasok -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!