Hírek

2005.07.13. 06:29

Ott tartanak, ahol tavaly

Mindkét magyar válogatott magabiztosan jutott be a Világliga döntőjébe, így kellő önbizalommal készülhet a hét végén rajtoló montreali világbajnokságra.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Kiss Gergelynek főszerepe volt abban, hogy New Yorkban (is) az élen végzett a csapat. Ő lett a torna legjobbja.
[/caption]A férfiaknál még az is belefért, hogy a csapat elveszítse 28 mérkőzésen át tartó veretlenségét (Horvátország ellen: 7-9). Főként, hogy Kemény Dénes szövetségi kapitány nem keresett semmiféle mentséget a vereségre. Miután leszögezte, a hosszú sikersorozat mindig nagy teher a játékosokon, így végül is jó, hogy tét nélkül szakadt meg, elmondta, hogy törvényszerű volt a kisiklás. Nem lehetett más a horvátok elleni meccs vége, mert a játékosok hiába küzdöttek erejüket megfeszítve, nem volt olyan eleme a játéknak, amelyben az ellenfelük fölé nőttek volna. Így aztán az sem volt érdekes, hogy a nemzetközi mezőnyben alig ismert bírók fújták a sípot – rosszul.

A csapat aztán másnap legázolta a házigazda amerikaiakat, a nyolcgólos győzelem fordulat volt a javából az előző naphoz képest. A hozzáértők szerint a csapat tudásának kilencven százalékát vezette elő, ami egy olimpiai bajnoknál igazán nem semmi. Főként, ha tudjuk, hogy az ellenfél kilencszer, a magyarok mindössze háromszor játszhattak előnyben, mi több, egyikből sem lőttek gólt. Elégedett volt Kemény kapitány is, aki az ellenfél védelmében kiemelte, hogy azért voltak gyengék, mert mi minden tekintetben jobbak voltunk. – Lassan-lassan már ott tartunk, ahol tavaly ilyenkor, azaz mindig akad három-négy játékos, aki az átlagosnál sokkal többet nyújt – így a kapitány. – Hol ez, hol az veszi a hátára a csapatot, ami azért is jó, mert az ellenfél nem tudhatja előre, mire készüljön.

Nos, a szakemberek szerint ezúttal Kiss Gergő volt a legeslegjobb, ő lett a torna embere. Főszerepet vállalt tehát abban, hogy csoportelső lett a csapat, s készülhet az augusztusi, belgrádi hatos döntőre – Horvátország, Oroszország, Görögország, Szerbia-Montenegró és Németország társaságában. Meglepetés, hogy az olaszok és a spanyolok nincsenek ott az elitben.

A nők két tornán, az oroszországi Kirisiben és az olaszországi Gubbióban kilencszer szálltak vízbe, s nyolcszor nyertek. Faragó Tamás szövetségi kapitány bevallotta, hogy még magukat is meglepték a nagyszerű szerepléssel, hát még az ellenfeleket. A csoportelsőként történt kirisi döntőbe jutás (Oroszország, Olaszország, Hollandia, Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália és Görögország finalista még) igazi értékét persze a kapitány szerint az adja majd meg, hogy mire megy a gárda a montreali világbajnokságon. Az, hogy önbizalommal telítve szállhat vízbe, az mindenképpen nagy előny.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!