Hírek

2005.07.12. 01:01

Politikusokkal csatázik a jegyző asszony

Szoros együttműködést vártak volna el a pártok a VIII. kerületi jegyzőtől. Miután ő fontosabbnak tartotta esetenként a szakmai szempontokat, kirúgták. Hivatalosan azért, mert eltitkolta, hogy nyugdíjas. Mindennek már két éve. A bíróság most visszahelyezte állásába Xantus Juditot. Az addigi jegyző felmentését kérte a munkavégzés alól.

Vajta Zoltán

Ő most nem dolgozik a havi 600 ezer forintért. Józsefvárosnak két jegyzője van, ami törvényellenes. A politikusok meg is kezdték velük az egyezkedést. Úgy tudjuk, Xantus Juditot megpróbálják rávenni a távozásra. Xantus azt mondja, nem fog megegyezni, nem fogad el pénzt, csak dolgozni szeretne. Ha megengedik, még a kártérítéstől is eltekint. Eddig mintegy 50 millió forintjába volt a VIII. kerületnek, hogy két évig két jegyzőt fizetett. Xantus szerint a helyi politikusoknak arra van szükségük, hogy a hivatal nyugodt munkával a kerület érdekeit szolgálja. Hozzátette, csak menet közben derülhet ki, hogy történtek-e korábban nem szakmai alapú intézkedések.

A józsefvárosi Fidesz úgy tudja, az ingatlankezelés lehetett a jegyző kirúgásának igazi oka. Lőrinczi Reich József frakcióvezető azt mondja, az MSZP és az SZDSZ át akarta szerveztetni a hivatalt. Ebben nem lett volna partner Xantus Judit. Az ingatlangazdálkodást bevitték a polgármesteri hivatalba. A megfelelő székekbe olyan embereket hoztak, akik közül nem mindenki értett a dolgához. Ekkor az aljegyző látta el a jegyzői feladatokat. Ebben az időszakban furcsa dolgok történtek a VIII. kerületben. Egy politikus például néhány millió forintért vásárolhatott meg egy önkormányzati lakást. Majd nem sokkal utána 16 millióért adta el az önkormányzatnak – állítja a Fidesz.

Másképp emlékeznek a kerületi vezetők

Hárs Gábor, az MSZP VIII. kerületi elnöke úgy emlékszik, hogy épp Xantus Judit akarta átszervezni a hivatalt. Ezzel pedig nem értett egyet a kerület vezetése. Takács Gábor alpolgármester pedig azt mondja, megrendült a bizalom a jegyzőben, mert eltitkolta, hogy nyugdíjas. Ezután már nem kívántak együtt dolgozni vele. Most új helyzet állt elő, hiszen két jegyzője nem lehet az önkormányzatnak. A kerület tárgyalást kezdett mindkettőjükkel arról, hogy ki mit akar.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!