Hírek

2005.07.30. 00:00

Romantikus utazás a Várban

„Egy régi mániám, végig-hajtani a Stefánián, egy fess fiákeren” – szól a régi sláger. Aki manapság kocsikázni akar Budapesten, megteheti.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="130"] Tonka urat, sem a lovait nem zavarják a városban száguldó autók
[/caption]A félreértések elkerülése végett, a városban nem áll minden sarkon fiákeres. A Margitszigeten, a Várban is egy, Szentendrén pedig két nyitott kocsi várja a városnézésre, romantikázásra szomjazókat. A Várban Tonka László és két paripája szállítja az utazókat:  Bolygó és Remény. Az ötszemélyes fiákerre általában ketten kapaszkodnak fel, és ismerkednek meg a Vár kellemes utcáival, nevezetességeivel. A útvonal: Fortuna utca, Bécsi kapu tér, Kapisztrán tér, Dísz tér és Tárnok utca. A várbeli fiákeres, Tonka László húsz éve mutogatja a várost váltott lovakkal, hiszen otthon mindig pihen kettő. Persze előfordul, hogy a külföldi a város más részére is kíváncsi. Kocsikáztatott külföldieket már át a Lánchídon a Bazilikáig is.

Számtalan esküvőre is hívják. Soha nem felejti el, a 80-as években a Mátyás templomba vitte a menyasszonyt, egy idő után az kisétált egy pezsgővel és közölte: elmarad az esküvő. Egy hónapra rá újra az a hölgy szerződtette az eküvőjére, ám a vőlegény nem a régi fiú volt. A fiákerszezon július végén kezdődik és általában augusztus 20-ig tart – mesélte a fiákeres. Délelőtt tizenegytől este nyolcig szeretnek a magyarok és a külföldiek fiákerre szállni. Amíg a 80-as években az utazók 90 százaléka német volt, mostanában angolok, amerikaik, hollandok veszik igénybe szolgáltatását. Érdekes, japán még nem ült fel a kocsijára. Újabb utazni vágyók, svájciak kapaszkodnak fel a fiáker ülésére, fejenként ezerötszázért, és ezért húsz percig gyönyörködhetnek a Vár szépségében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!