Hírek

2005.07.15. 00:00

Saját fegyverével lett öngyilkos a Tiszába esett határőr társa

Szolgálatteljesítés közben történt a tragédia, ám lapzártánkig nem tudott senki magyarázatot adni a határőr zászlós halálára. Szerda délután a Záhonyi Határőr Igazgatóság két munkatársa járőrözött a Tiszán. Hajójuk hirtelen manővert tett, ekkor egyikük a vízbe esett. A 30 éves törzsőrmester elmerült a folyóban, a hajót vezető 31 éves zászlós pedig utánavetette magát, hogy kimentse. Nem járt sikerrel, kollégája nem került elő.

Nagy E. D.

– A zászlós segítséget kért. Értesítette a parancsnokságot. A mentésbe speciális mentők, búvárok és a vízi rendészet munkatársai is bekapcsolódtak – mondta lapunknak Tímár Zoltán. A Határőrség Országos Parancsnokságának kommunikációs osztályvezetője hozzátette: a bajba jutott határőr társa a part felé kormányozta a hajót és ott kereste kollégáját. Késő délután már vele is megszakadt a rádiókapcsolat, ezért őt is keresni kezdték. A zászlósra holtan találtak rá az éjféli órákban, nem messze a baleset helyszínétől. Szolgálati fegyvere mellette volt, az előzetes vizsgálatok alapján önkezével vetett véget életének.

– Azt gondoljuk, valós vagy vélt felelősségérzet miatt tett így – fogalmazott Tímár. Az alezredes hangsúlyozta: biztosat csak a vizsgálat lezárulta után lehet mondani, amibe a katonai ügyészek is bekapcsolódtak.

A határőrség arra gyanakszik, hogy a hajó hirtelen manőverének két oka lehetett. Az egyik, hogy az áradások miatt valami akadály bukkant fel előttük. A másik pedig az, hogy a két járőr, akik régóta teljesítettek együtt szolgálatot, nem mindenben tartották be a szolgálati előírásokat. A tragikus balesetnek több szemtanúja is volt. Őket egymás után hallgatják meg a hatóságok és így próbálják kideríteni, mi történhetett valójában. Tegnap újabb speciális eszközök és szakemberek segítségével keresték tovább a folyóba esett törzsőrmestert. Lapzártánkig azonban nem találtak rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!