Hírek

2005.07.05. 00:00

Új lej már van, de eddig kevesen találkoztak vele

Románia hivatalosan péntek óta átállt az új lej használatára, de egyelőre alig találni embert, aki kézbe vette volna az új bankókat vagy érméket. A négy nulla levágásával járó pénzbeváltás másfél évig tart, ezalatt valamennyi régi bankjegyet és érmét kivonnak a forgalomból.

Lukács János, Kolozsvár

Állítása szerint a jegybank az első szakaszban 2,2 milliárd új lejt dobott piacra. A kereskedelmi bankok tegnap reggel újra kinyitottak, a pénzautomaták is újra működnek, de az új lejekből még nagyon kevés került forgalomba. A kereskedelmi bankok egyébként az utolsó pillanatban vették észre, hogy a pénzautomaták gyors átállítása presztízskérdés. Országosan alig néhány száz ATM ad új lejt, de a teljes körű átállítás a tervezett néhány hónappal szemben alighanem legfeljebb pár héten belül megtörténik. Az árakat már mindenütt új lejben írták ki a boltok, a blokkokon is az új árak olvashatók, de az eladók és a vásárlók még egyaránt régi lejben számolnak. Egy éven át a régi árat is fel kell tüntetni a termékeken, de a könyvelést már új lejben kell elvégezni.

Hét milliárdos maradt

Míg eddig Románia valamenynyi állampolgára multimilliomos – sőt milliárdos – volt, a pénzbeváltás után az új lejben számolt milliomosok száma alaposan megcsappan. Az ultragazdag emberek sorát hét milliárdos vezeti, köztük is az első Josif Constantin Dragan, akinek vagyona a 2,5 milliárd új lejt (közel egymilliárd dollárt) is eléri.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!