Hírek

2005.07.11. 06:39

Vakriadó és kiürítés Birminghamben

Az angliai Birmingham központjának, szórakozónegyedének kiürítése rendőrségi adatok szerint „hiteles” fenyegetés következménye.

Gy. Z.

[caption id="" align="alignleft" width="290"] A második legnagyobb brit városban pánik tört ki
[/caption]„Pontosan megjelölték az időpontot, a helyszínt, ahol a buszt megtaláltuk. Hittünk a titkosszolgálati jelzéseknek. De vaklárma volt, a veszély pedig komolytalan” – ismerte el Paul Scott-Lee, a város rendőrfőnöke. A második legnagyobb brit város központjából az „Arany Mérföldnek” is nevezett Broad Streetről és környékéről húszezer embert menekítettek ki éjszaka a busz felső szintjén talált több elhagyott csomag miatt. Még csak nem is hasonlítottak robbanószerkezetre, s miután a buszt ellenőrzött robbantással megsemmisítették, nem is találtak a romok között idegen robbanószert. A rendőrség visszautasította, hogy az akció bármilyen összefüggésben lett volna a csütörtöki londoni bombatámadásokkal.

A brit főváros ellen elkövetett merényletekkel kapcsolatban a rendőrség egy szíriai férfit köröz. Az észak-szíriai Aleppo városából származó Musztafa Szetmariam Nazar az egyik kulcsfigurája lehet a terrorcselekményeknek – írja a The Time. A 47 éves Nazar egyike a több feltételezett tettesnek, akik után a brit belföldi titkosszolgálat, az MI5 kutat. Azzal gyanúsítják, hogy Nagy-Britanniában létrehozta az al-Kaida sejtjeit. A The Times beszámol arról, hogy Nazar, aki jelenleg vagy Irakban, vagy az afganisztáni–pakisztáni határvidéken tartózkodik, 1995-ben érkezett Nagy-Britanniába, ahol néhány esztendőt töltött. Londonban kapcsolatban állt a szélsőséges vallási tanító Abu Katadával, aki az al-Kaida európai hálózatának fontos részese. Abu Katada jelenleg Londonban házi őrizetben van.

A brit hatóságok szintén keresik a marokkói iszlamista Mohammed al-Gerbuzit. A merényletek előkészítésében volt szerepe. Al-Gerbuzi az El Dzsaszira katari arab nyelvű hírtelevíziónak nyilatkozva visszautasította a sajtó vádjait, hogy bármi köze lett volna a madridi és a londoni támadásoknak. Eszerint ő nem is menekül. „A brit hatóságok pontosan tudják, hol vagyok” – mondta, miközben a képernyők csak a fekete körvonalait mutatták, és elutasította, hogy fölfedje kilétét. Al-Gerbuzi az „Iszlám Marokkói Harci Csoport (GICM) egyik vezetője. Egy rabati bíróság 2003 decemberében távollétében húszévi börtönbüntetésre ítélte, mert bűnösnek találta 2003-ban Casablankában elkövetett öngyilkos merénylet előkészítésében. Vasárnap a brit hatóságok a robbantásokkal öszszefüggésben a londoni Heathrow repülőtéren őrizetbe vettek három gyanúsítottat.

A csütörtöki londoni merényletek halálos áldozatainak száma még mindig nem végleges. A halottak számát 52-re, az eltűntként nyilvántartottakét 25-re becsülik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!