Hírek

2005.07.05. 00:00

Vendég a háznál a gyerek

A helyettes szülői hálózat tagjai meghatározott időre fogadnak otthonukba olyan gyerekeket, akikről szüleik átmenetileg nem tudnak gondoskodni. Sokszor önhibájukon kívül.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A barátságos pestlőrinci kertes ház ideális környezet a kicsiknek. A házaspár a helyettes szülőség mellett lelkesen vezeti a családi napközit is.
[/caption]Ricsi szemlesütve ül az asztal túloldalán. Foga között szűrve a szót válaszolgat.
– Jó neked Ágotánál?
– Jó.
– Anyukáddal milyen gyakran  találkozol?
– Mindennap.
– Mit csináltok együtt?
– Elvisz a játszótérre.

Sietve hozzáteszi: persze Ágotával is mennek. A valóságban csak Ágota viszi a játszótérre Ricsit. Az édesanyja kéthetente jön hozzá. Nem egyszer megígéri, hogy telefonál – a gyerek aznap minden csörrenésre összerezzen. Ám a várva várt hívás elmarad. Olyankor Ricsi elalvás előtt sokáig mered a polaroid fényképre, amit anyjáról csináltak neki. Akkor, amikor Ágotáékhoz került. A pestszentlőrinci kertes házban a tágas első szoba csupa napfény. Középen piros csúszda, a polcon babák, kisautók, építőjátékok. Igaz, Ágotáék négy gyermeke közül leginkább már csak a legkisebb, az ötéves Máté tölti itt az időt. A  játszószobában mégis nyüzsögnek az apróságok. Családi napközi van itt. A hétéves Ricsi azonban nem napközis. Ő éjszakára is marad. Bartók Ágota (39) és férje, Knapecz János a helyettes szülői hálózat tagjai. – Úgy volt, hogy két hónapig lesz nálunk – meséli az asszony. – De szerintem még augusztus után is velünk fog lakni.

Ricsi édesanyjának nincs lakása. Volt, hogy egy pincében húzta meg magát a két gyerekkel. Félt, hogy elveszik őket tőle. Bujkált, nem volt pénze ennivalóra. Éheztek. – Nem törünk pálcát a szülők felett – mondja Grosch Mária (50), a hálózat tanácsadója. Ezek a családok nagy szegénységben élnek. A szülők gyakran egyedül nevelik gyermeküket, sokszor két-három műszakot elvállalnak. Vagy megbetegszenek, kórházba kerülnek. És a kicsire akkor ki vigyáz? – Mi segítünk – folytatja Mária, aki egyben a hálózatot működtető Fehér Kereszt Közhasznú Egyesület ügyvezetője. – Meg akarjuk előzni, hogy a gyermek kiszakadjon a családból, és állami gondozásba vegyék.

A hálózat tagjai önkéntesek, az állami normatívából fizetett tiszteletdíj jelképes. Hogy miért vállalják? Ágota eltöpreng. – Talán alkati dolog – mosolyog. – Van hozzá érzékem. Mindent együtt csinálunk, mindenkinek megvan a maga feladata.

Az asszony nagyobbik fiának, a tizenhárom éves Ádámnak nagy gyakorlata van már abban, hogyan bánjon a náluk vendégeskedőkkel. – Először nagyon zavart, hogy anya jobban törődik velük – emlékezik. – Most már tudom, nekik nagyobb szükségük van rá.

Ágotának meggyőződése: minden gyermek, a sajátunk is, vendég a háznál. – Nem magunknak neveljük őket – mondja. – Nekünk az a dolgunk, hogy kihozzuk belőlük a legjobbat. Akkor azt, amit kapnak, bátran továbbadhatják a saját gyermekeiknek.

Szakemberek irányítják a munkát

A Fehér Kereszt Gyermekvédelmi Egyesület szakemberei a gyermekvédelmi törvény alapján végzik munkájukat. Budapesten és Pest megyében él az a 31 család, akik jelenleg tagjai a hálózatnak. Tizenkét éves korig vállalnak gyermekeket. Most 16-an laknak náluk, de 54 gyermeket fogadhatnak. Van szülő, aki több hónapon át, de olyan is akad, aki csak néhány hétig veszi igénybe a segítséget. Elvileg hétvégékre is lehet kötni szerződést. Az egyesület zöld száma: 06-80/505-006.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!