Hírek

2005.07.21. 00:00

Veszélyben az űrpáros

Tekintélyvesztés az amerikai űrhivatalnak, hogy többször is el kellett halasztania a Discovery űrrepülőgép rajtját.

Gyulay Zoltán

A Columbia 2003 márciusi katasztrófáját követően a mostani lett volna az űrrepülőgépek első útja, s az amerikai űrhajózási hivatal szakemberei állították: minden hibát, gyermekbetegséget, veszélytényezőt sikerült elhárítaniuk. Ám miközben a floridai indítóhelyen, Cape Ca-naveralban az irányítók a rendkívül mostoha időjárás miatt aggódtak, a műszakiak leállították a visszaszámlálást. Hibát észleltek: üres tankot jelzett vissza az egyébként teljesen feltöltött üzemanyagtartályt ellenőrző műszer, és a rendellenesség okára a mai napig nem sikerült rájönni. Michael Griffin, a NASA főnöke közölte: a tizenöt lehetséges okból hármat még mindig nem tisztáztak. Az egészet ráadásul súlyosbítja, hogy a hiba már április óta ismeretes a szakemberek előtt.
Közben pedig telik az idő, s ha július végéig nem sikerül a Discoveryt pályára állítani, akkor legközelebb csak szeptemberben kerülhet sor rá: akkor kerül a Nemzetközi Űrállomás ismételten olyan helyzetbe, hogy látogatókat fogadhasson. Márpedig a Szojuz-rakéták hibája miatt orosz űrhajóra egy ideig biztosan nem lehet számítani.
Az orosz Szergej Krikaljov és az amerikai John Phillips, az űrállomás kéttagú személyzete most tehát igencsak izgulhat. A tervek szerint a Discoverynek további elemeket is szállítania kell(ene) a százezer milliárd dolláros (mintegy húszezer milliárd forintos) űrállomás kiépítéséhez. Ráadásul csakis a NASA tud gondoskodni odafönn élelmiszer- és üzemanyag-utánpótlásról. „Ha az űrállomás nem jut üzemanyaghoz, akkor nem tudja tartani a megfelelő pályát, s a végén akár a lezuhanás veszélye is fenyegeti” – állítja Tillman Althaus, a Max Planck űrkutatási intézet szakértője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!