Hírek

2005.08.30. 00:00

A gabonánk megy, a pénzünk marad!

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter cáfolta, hogy az Állami Számvevőszék a közraktárak ügyében vizsgálódna.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint a meghunyászkodás sehol, az EU-ban pedig különösen nem vezet sehova
[/caption]Gráf József miniszter lapunk kérdésére cáfolta azt a lapértesülést, miszerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a minap vizsgálatot indított a minisztérium által kibérelt gabonatároló raktárak ügyében. A Magyar Hírlap tegnapi száma arról írt, hogy a minisztérium egyebek mellett a tököli és a kunmadarasi hajdani repülőtér hangárait is megszerezte. A pánikszerű aratás előtti kapkodásban – áll a hírben –, két hónappal a gazdatüntetés után, a „politikai hisztéria” ellensúlyozására teremtett vésztároló-kapacitást. A napilap ÁSZ-nál dolgozó informátorra hivatkozva közölte, hogy ezekért a raktárakért közpénzből fizettek is. Ám egy szem gabonát sem vittek oda, ezért indított vizsgálatot az ÁSZ – áll hírben.

Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke semmilyen vizsgálatról nem tud, derült ki Gráf József lapunknak tett nyilatkozatából. Mindketten olvasták a hírt, tárgyaltak is róla tegnap. Bihary Zsigmond, az ÁSZ főigazgatója megerősítette: nem indítottak a „minap” vizsgálatot a raktárbérletek ügyében. Megkérdeztük, hogy az ÁSZ-elnök szabad mérlegelési jogkörével élve, a „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél” elvből kiindulva nem indít-e vizsgálatot mégis a sajtóértesülés miatt. A főigazgató elmondta, hogy a közraktárbérleteket egész évben ellenőrzik, jelentéseiket Brüsszelbe küldik, mert a raktárbérleteket részint EU-támogatásból fedezik. A legnagyobb kár akkor éri a termelőt és az országot, ha „rárohad a gabona” – jelentette ki lapunknak Gráf József miniszter. „A vésztartaléknak kiszemelt raktárakat akkor vettük volna igénybe, ha nincs elég raktár. Többnyire csakis akkor fizettünk volna a raktárakért nagy összeget, ha valóban igénybe is vettük volna. A raktárbér-letek pontos körülményeinek munkatársaim utánanéznek, és azt nyilvánosságra is hozzuk. Amikor a miniszterséget átvettem, egyévi termés állt a hazai raktárakban. Ebből jelentős részt sikerült ledolgozni. De nem elégedett miniszter vagyok, hanem türelmetlen. A termésről való gondoskodást folytatom, és a munkával még nem vagyok kész. Márpedig a mindenkori magyar miniszternek a termés elhelyezése a legnagyobb feladata. Nem rohadhat ránk, amiért megdolgoztunk. Meg fogom oldani, ettől engem se jobbról, se balról letéríteni senki nem tud – közölte lapunkkal a miniszter.

Megkérdeztük, hogy mit kezd a tárca a Magyarországra még nem postázott 50–200 millió eurós brüsszeli büntetéssel, amelyet a termés túlságos felhalmozása miatt akar az EU kiszabni. „Egy fillért sem fizetünk semmi szín alatt, sem a tárca, sem a kormány” – szögezte le. A büntetés a csatlakozás napján felvett leltárhoz kapcsolódik. Ennek később csak a húsz százaléka lehet raktáron egy EU-tagállamban. Gráf azt mondta, Brüsszel egyéves hallgatása után szivárgott ki a büntetés szándéka, amelyről semmi részletet nem közöltek. Azt a miniszter sem tudta, hogy milyen módszerek, milyen mérések alapján szándékoznak büntetni. „Ha kell, megyünk az Európai Bíróságra, mert a követelés jogtalan” – közölte. „A hazai bürokráciát ismerve azt hittem, hogy ennél durvább sehol sem lehet. Tévedtem” – összegezte Gráf József.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!