Hírek

2005.10.31. 00:00

Sokan elégedetlenek a fogyasztóvédelemmel

BAMA

Az utóbbi években hazánkban is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyasztók érdekének védelme. A tudatos fogyasztói magatartás elsajátítását érdemes már fiatal korban elkezdeni. Ehhez nyújt segítséget a középiskolásoknak egy nemrég megjelent ingyenes kiadvány, melynek célja, hogy felkészítse a jövő fogyasztóit érdekeik védelmére. Mindenki számára hasznos lehet azonban, ha tájékozódik egyrészt saját jogairól, másrészt a gyártók és forgalmazók kötelezettségeiről.
A múlt heti közvélemény-kutatásunkban arról kérdeztük a napilapvásárlókat, milyennek tartják a fogyasztóvédelem színvonalát Magyarországon. Az eredmények azt mutatják, hogy a megkérdezettek mindössze 3,4 százaléka elégedett. 42 százalék érzi úgy, hogy elfogadható, 32 százalék szerint pedig gyenge a színvonal. A válaszadók 14 százaléka nagyon rossznak tartja a hazai fogyasztók helyzetét. Utóbbiak között 13 százalékponttal magasabb a férfiak aránya.
A válaszadók közel fele tehát az egyre szigorodó szabályozás és szankciók ellenére is elégedetlen a jelenlegi állapottal. A válaszadók 8,7 százaléka nem nyilvánított véleményt a kérdésben.
A különböző korosztályoknak kissé eltérő a véleménye arról, mennyire vannak kiszolgáltatott helyzetben a fogyasztók. A 30 évesnél fiatalabbak között az átlagosnál többen adtak pozitív választ, és a 30-44 évesek is inkább optimisták. A 45-59 éves korosztálynak nincs egységes álláspontja: az átlagnál többen vannak közöttük, akik nagyon rossz, és azok is, akik kifejezetten jó véleménnyel vannak a magyar fogyasztóvédelemről. A 60 év felettiek közül azonban az átlagnál jóval kevesebben vannak megelégedve a hazai érdekvédelemmel.
Az alapfokú végzettségűek elégedettebbek, közülük az átlagosnál többen kifejezetten jónak értékelték a vásárlók helyzetét. A középfokú végzettséggel rendelkezők ellentétes álláspontot képviselnek, nagyon rossznak érzékelik a színvonalat. A diplomások gyengének vagy elfogadhatónak ítélik meg a körülményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!