Hírek

2005.11.26. 00:00

A jövő évi agrárszabályozást sürgetik

Bár a 2006-os költségvetés sarokszámai már ismertek, az érdekképviseletekkel még nem egyeztették a jövő évi agrárgazdasági szabályozás részletes feltételeit.

Laczi Zoltán

Szeptember óta ismertek a jövő évi költségvetési sarokszámok, s így az is, hogy 2006-ban az agrárágazatok mennyi támogatást kapnak. Ennek ellenére – a korábbi évek gyakorlatát követve – a jövő évi agrárszabályozás részletei nem ismeretesek – közölte érdeklődésünkre Magyar György. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezetek Országos Szövetségének (MOSZ) titkára hozzátette: az érdekképviseletekkel még nem egyeztették a 2006. évi agrár-közgazdasági szabályozás részletes feltételeit. Ez pedig előrevetíti annak a veszélyét, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a támogatási rendelet ismételten megkésve, jó esetben az év utolsó napjaiban jelenik meg. Emiatt a mezőgazdasági termelők ismét nem tudnak felkészülni a következő évre, s ez újból forintban mérhető károkat okoz számukra.

A termelők – köztük különösen az állattenyésztéssel foglalkozók – rendkívüli érdeklődéssel várják a működésüket támogató rendelkezéseket. A kormány programjában már beharangozott új intézkedések ismerete nélkül azonban képtelenek tervezni következő évi tevékenységüket – húzta alá az érdek-képviseleti vezető. A MOSZ éppen ezért sürgeti az agrárkormányzatot, mielőbb konzultáljon az érdekképviseletekkel a jövő évi szabályozásról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!