Hírek

2006.01.13. 00:00

Ismét eljött az adóbevallások ideje

Idén is ingyen küldi ki az APEH a 2005. évi személyi jövedelemadó bevallásához szükséges nyomtatványokat, és ha az általuk postázott borítékot használjuk, akkor szintén térítésmentesen küldhetjük vissza az adóbevallást – emelte ki tegnapi sajtótájékoztatóján Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese.

Füsi Piroska

Azok kapnak csomagot, akik tavaly benyújtottak adóbevallást. Akinek nem visz a postás nyomtatványokat, az letöltheti azokat az internetről vagy beszerezheti az ügyfélszolgálati irodákban. A lényeg: kötelezettségei alól senki nem kap felmentést arra hivatkozva, hogy nem kapta meg a bevallási papírokat.

Az idei az utolsó év, amikor még megbízhatók a munkáltatók, hogy állapítsák meg a dolgozó adóját, jövőre ez megszűnik. Lehetőség van még arra, hogy önállóan készítse el bárki a bevallását vagy megbízható az adó megállapításával a hatóság is. Aki az utóbbit választja, annak február 15-ig kell ezt jeleznie az APEH-nál.

2004-ről 2005-re alapvetően változott a kedvezményrendszer, ami bonyolítja a bevallást. Ezért érdemes az APEH honlapján lévő programot használni. Tavaly egyébként már a bevallások fele, 1,2 millió készült ennek segítségével, s 507 ezren töltötték le a szükséges nyomtatványokat. Ne ijedjünk meg, ha ellenőrzés után azt írja ki a program, hogy ellenőrzött – emelte ki Nagy József főosztályvezető. Ez azt jelenti, hogy hibátlan a program. Gyakori probléma azonban – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs –, hogy az adózó kinyomtatja a helyesen kitöltött nyomtatványt, majd kézzel beleír még valamit, így a hibátlannak vélt bevallás hibásnak bizonyul. Ennek pedig jelentősége van abból a szempontból is, hogy adó-visszatérítés esetén a hibátlan bevallás benyújtásától számított 30 napon belül kell az APEH-nak visszautalnia a pénzt. Ennek legelső időpontja idén március 1. Vagyis hiába adta valaki postára a visszaigénylést tartalmazó bevallást január 5-én, akkor is csak március 1-jén kell az APEH-nak visszautalnia. Egyébként az szja bevallási és befizetési határideje: május 22.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!