Hírek

2006.01.24. 17:21

Kapacitása határán a gáz-ellátási rendszer

Veszélybe kerülhet a gázellátás, ha a hőmérséklet akár egy-két fokot is csökken. A Földgázellátó Rt. ugyanis napi 87,5 millió köbméteres fogyasztásig tudja kiszolgálni a felhasználókat, s becslések szerint hétfőn 86 millió köbméter gáz fogyott.

Dreissiger Ágnes

Kóka János gazdasági miniszter ezért kedden Brüsszelbe repült, ugyanis azt szorgalmazza, hogy a Kelet-Közép Európai államok lobbycsoportot hozzanak létre a biztonságos energiaellátás érdekében. Kóka uniós támogatást kér, és azt szeretné elérni, hogy hazánk újabb gázvezetéket és tárolókat építhessen, csökkentve így a térség gázfüggőségét Oroszországtól.

Eközben Magyarországon folytatódott a sarkvidéki hideg, kedd éjszaka -23,6 fokot mértek Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. Az időjárás miatt ebben a térségben egy 58 éves, Szolnok megyében pedig egy 73 éves férfi fagyott halálra. Hat településen még mindig szünetel a tanítás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol egyébként kedd reggelre minden település kiszabadult a hó fogságából. Egy nap alatt sokat javultak az útviszonyok, a buszok többsége már közlekedik, a vonatok pedig kevesebbet késnek. Éjjeli menedékhellyel, nappali melegedővel, teajárattal és népkonyha működtetésével igyekszik a Vöröskereszt segíteni a hajléktalanokon a borsodi megyeszékhelyen. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is folytatja a fedél nélkülieket segítő akcióit. A vidéki intézmények munkája mellett Budapesten is meleg étellel és pokrócokkal keresik fel az aluljárókban és az utcán élőket. A MÁV megnyitja a hajléktalanok előtt a debreceni vasútállomás épületét, ahol meghúzhatják magukat a rendkívüli hidegben.

A télnek több száz halottja van Európában: Varsóban mínusz 25, Lengyelország déli részein mínusz 35 fok volt, ahol harminckilencen haltak meg a sarki hideg miatt. A hideg miatt a Krím félszigeten rendkívüli állapotot hirdettek, Törökországban bezárták az iskolákat, akadozik a légi közlekedés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!