Hírek

2006.01.18. 00:00

Szonda száguld újra az ismeretlen bolygóra

Amit ma a Plútóról tudunk, elfér egy postabélyeg hátlapján – jelentette ki Colleen Hartman, az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA alelnöke. A Floridából most indított újabb szonda feladata lesz az, hogy alapvető információkat juttasson el a Földre. Ehhez persze az űrszondának előbb évekig kell száguldania.

Csák E.

Amennyiben sikerül az a terv, hogy a Jupiter gravitációjával megnöveljék a sebességét, a pianínó méretű szonda 2015-ben ér a Naprendszer legismeretlenebb planétája közelébe. A tudósok egy része egyébként azt is kétségbe vonja, hogy a Plútó – bolygó. Az objektum – jelenlegi tudásunk szerint – több ezer jégképződményből áll, amelyek olyan hatalmas területen szóródnak szét, mint a Nap– Föld távolság 30–50-szerese. Több csillagász a Plútó körül keringő, szilárdnak látszó darabok némelyikét holdnak tartja; a szonda ezeket lefényképezi, köztük a tavaly novemberben bejelentett két kis holdat is. A kutatók szerint a szonda fő jelentősége az, hogy betekintést ad majd a világmindenség 4,5 milliárd évvel ezelőtti állapotába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!