Hírek

2006.03.15. 10:17

Nacionalista demonstráció lesz Milosevics temetése

Szerbia és Jugoszlávia egykori elnökének holttestét Belgrádban helyezik örök nyugalomra - döntötték el kedden este egész napos huzavona után.

Szabó Palócz Attila

Marko Milosevics, az elhunyt Szlobodan Milosevics fia, és Zdenko Tomanovics, az ex-elnök ügyvédje kedden vette át a holttestet, s ugyanakkor tájékoztatták is hágai nemzetközi bíróságot, hogy a temetést Belgrádban tartják.

"Marko átvette édesapja földi maradványait, és szerdán 15 óra 30 perckor szállítja azokat Belgrádba", mondta el kedden este Tomanovics a bíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján. A Milosevics-fiú távolmaradását azzal magyarázta, hogy nem azért érkezett Hágába, hogy látványos mutatványokat tartson, hanem, hogy elszállítsa édesapja holttestét.

Marko Milosevics Hágában az orosz nagykövetség diplomáciai rendszámmal ellátott autóját használta. A belgrádi B92 érdeklődésére Oroszország szerbiai nagykövetségén nem kívánták kommentálni az országnak az utóbbi időben Milosevics és családja iránt tanúsított kifejezett érdeklődését. A B92 arra sem kapott választ az orosz diplomáciai képviseleten, hogyan lehetséges az, hogy Mirjana Markovics, Szlobodan Milosevics felesége szabadon és zavartalanul sétálgathat Moszkva utcáin, amikor nemzetközi elfogatóparancs van ellene érvényben az Interpolnál.

A B92 nem érte be ennyivel: megkereste Oroszország moszkvai külügyminisztériumát is, de ott sem kívántak választ adni arra a kérdésre, mi vezérelte őket, amikor Marko Milosevics rendelkezésére bocsátották Hágában a diplomáciai járművet.

Branko Rakics, az elhunyt Szlobodan Milosevics másik ügyvédje arra a kérdésre válaszolva, hogy az orosz orvosok, akik a holland kórbonctani intézetben elvégezték az ex-elnök holttestének újbóli bonctani vizsgálatát, tájékozódtak-e arról, milyen eredményekkel járt a holland patológusok vizsgálata, amit a Szerbiából érkezett orvosok jelenlétében végeztek el, s ennek alapján levontak-e bármilyen tanulságokat, úgy fogalmazott, hogy komolytalan dolog lenne erről bármit is mondania a vizsgálati eredmények ismeretének hiányában.

Rakics hozzátette még, hogy Marko Milosevicsnek meggyőződése, hogy édesapját megmérgezték a hágai fogdában, s nem is megfelelően kezelték betegségeit. Az ügyvéd szerint teljesen természetes, hogy a temetésen jelen legyen az elhunyt özvegye is. Ő is megerősítette azokat az információkat, amelyek szerint Milosevics holttestét szerdán délután szállítják Belgrádba a JAT Szerbia és Montenegró-i légitársaság menetrend szerinti járatával.

Milosevics családja felhatalmazta Milorad Vucselicset, a Szerb Szocialista Párt alelnökét, hogy szervezze meg a belgrádi temetést. Mint korábban már hírül adtuk, Szerbia és Montenegró legfelsőbb védelmi tanácsa megtiltotta, hogy katonai tiszteletadás mellett helyezzék örök nyugalomra az egykori elnököt, s azt is, hogy a hadsereg és annak tagjai bármilyen formában szerepet vállaljanak a szertartásban. Tadics elnök pedig a család kérése ellenére is visszautasította, hogy Milosevics a nemzet nagyjainak sírsorában kapjon helyet. Ugyanakkor Belgrád polgármestere ahhoz sem járult hozzá, hogy a temetést a szerb főváros díszpolgárainak temetkezési helyén tartsák. Mindezek nyomán Szlobodan Milosevics csak az egyik köztemetőben kaphat helyet, amit a család méltatlannak tart, s ez is volt az egyik oka a hosszadalmas találgatásoknak, hogy esetleg Moszkvában temetik el az ex-elnököt.

Rakics ügyvéd jelezte azt is, hogy a temetés előkészületei a hét végéig befejeződnek. Nagy szocialista és radikális erődemonstráció várható a szertartáson, ugyanis Tomiszlav Nikolics, a Szerb Radikális Párt elnöke még kedden jelezte, hogy pártjának vezetősége és tagságának nagy része akkor is részt vesz a temetésen, ha azt Moszkvában tartják. A Szerb Szocialista Párt részéről ugyancsak teljes lesz a létszám, hiszen ez a politikai szervezet máris jelezte, hogy a Szlobodan Milosevics temetésére és annak helyére vonatkozó kormányzati magatartás, az "elhunyt elnökhöz nem méltó" temetkezési helyszín kijelölése miatt a következő parlamenti ülésen megbuktatja Vojiszlav Kostunica kormányát.

Mint ismeretes, a Kostunica-kormány összetűzésben áll Borisz Tadics elnök Demokrata Pártjával, s ezért nem élvezi annak támogatását a képviselőházban sem. A kormányzat jelenleg kisebbségből irányít, ám ehhez komoly engedményeket kellett tennie a Szerb Szocialista Párt irányában, hogy megszerezze támogatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!