Hírek

2006.03.31. 00:00

Washington nem áll szóba a Hamasz-kormánnyal

Cs. E.

 

Washington elrendelte diplomatáinak és amerikai üzletembe-reknek, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a palesztin minisztériumokkal a Hamasz-kormány fölesketése után. A döntést az amerikai külügyminisztériumban jelentették be.
Sean McCormack szóvivő szerint az utasításnak az a célja, hogy az amerikai diplomaták és tisztségviselők szerte a világban tisztában legyenek azzal, hogyan kell viszonyulniuk palesztin tisztségviselőkhöz, ha kapcsolatba kerülnek velük. A kapcsolattartás tilalma nem érvényes a palesztin elnökre, Mahmud Abbaszra, és azokra a palesztin politikusokra, akik nem tagjai a radikális mozgalomnak. George Bush elnök közben meghívta Washingtonba Izrael ideiglenes miniszterelnökét, Ehud Olmertet; a látogatás az izraeli kormányalakítás után várható.
Megfigyelők szerint négy- vagy ötpárti lehet az új izraeli kormánykoalíció, s a Kadima mellett helyet kapna a Munkapárt, az ultraortodox Sasz és az egyesült Tóra párt, valamint a nyugdíjasok pártja. A kormányfő környezetéből kiszivárgott értesülések szerint  Ehud Olmert elutasítja a két nagyobb jobboldali tömörülés, az „Izrael a hazánk” és a Likud bevonását a kormányzásba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!